Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vučić: Čekam Putinov odgovor

Autor:B92

Preporučeno

“Da nismo osudili upad u Ukrajinu mi nikada više ne bismo imali pravo da taj argument potegnemo”, rekao je.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji Fokus na televiziji B92, gdje je govorio o najaktuelnijim temama. Poručio je da bi volio kazati kako će se smiriti situacija u Ukrajini, ali da takvo što za sada nije izgledno.

“Za nas je važno da analiziramo dešavanja. Došlo je do strašnih poremećaja koji će djelovati i na Srbiju. Joe Biden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3,4 posto ruske nafte. Očekujemo sutra odluku EU”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao na TV B92 da je neko morao da donese odluku u vezi sa osudom ruske invazije na Ukrajinu, a da ne ošteti građane Srbije.

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

“Nikada nisam ukrao ništa, nemam nijedan račun i inostranstvu i sa mnom se ne može razgobvarati na takav način. Ja imam i svoj lični dignitet, pogledajte koliko sam ja razgovarao sa svjetskim zvaničnicima, a koliko drugi. Ne znam za šta se opozicija zalaže, sem da je Vučić kriv. Neko je morao da napravi odluku i da ne ošteti građane Srbije. Mi moramo da poštujemo integritet drugih zemalja. Da nismo osudili upad u Ukrajinu mi nikada više ne bismo imali pravo da taj argument potegnemo”, rekao je.

Dotakao se situacije na Kosovu, a govorio je i o najavljenim izborima u Srbiji.

“Ne znam ni šta će biti sa izborima, a kamoli sa tablicama. Mi sve vrijeme razgovaramo ali ni za kog ne postoji ništa sem sukoba Rusije i Ukrajine, tačnije Rusije i zapada. Mi se interesujemo za izbore i gledamo da sve prođe na miran način, ali kako će i šta biti ni sam ne znam”, rekao je Vučić.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

Istakao je da je mnogo važno da sad Srbija sačuva mir i stabilnost.

“To nam je sada preče i od svega, borit ćemo se i vjerujem da ćemo moći da obezbjedimo izlazak na izbor”, kazao je.

Dodao je da je od francuskog predsjednika Emmanuela Macron tražio da “kaže da niko neće ući u EU prije Srbije”.

“On je uvijek fer i iako nemamo uvijek isto gledište, želi da nas sasluša. Naša situacija je danas mnogo teška i svi drugi pišu samo da je Vučić mali Putin da bi okrenuli Zapad protiv Srbije”, zaključio je srbijanski predsjednik te dodao:

Upravo se čita:  U Njemačkoj uhapšena braća iz Bosne i Hercegovine

“Bit će velika borba u ovakvim uslovima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim šta će da kaže Evropska unija. Mislim da neće odjednom sve da ukinu, mislim da će da smanjuju potrošnju energenata iz ruskog izvoza. Ako Rusija uradi ono što mislim da hoće, bit će čekanja na automobile, što uvodi cijeli svijet u užasnu ekonomsku katastrofu i pitanje je kako će se svijet izvući iz toga. A da ne govorimo o mogućnosti širenja sukoba”, zaključio je Vučić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas