Srijeda, 29 rujna, 2021

Vučić dao važno obećanje: Pročitajte detalje sastanka između Erdogana, Vučića i Izetbegovića

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu se sastao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja Anadolu Agency (AA). Reporter AA javlja da je sastanak iza zatvorenih vrata u istanbulskoj palati Mabeyn upravo završen.

U fokusu sastanka je bila regionalna saradnja te trasa autoputa Beograd – Sarajevo.

Izetbegović je za N1 rekao da bi ovo mogao da bude historijski sastanak, jer su ozbiljne teme na dnevnom redu. Akcenat je bio na izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd, konkretno prijedlog o kojem se izjašnjavao Parlament BiH

“Dakle da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je Erdogan obećao da će učiniti sve da ta ruta ceste bude realizovana.

“To je ogroman projekat, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina.Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom”, kazao je Izetbegović za N1.

Predsjednik RS Milorad Dodik je danas reagovao kazavši da je Izetbegović u ime čitave BiH otišao na sastanak i da ne može predstavljati BiH. Da li je ovo svojevrstan šamar Miloradu Dodiku, bilo je pitanje reporterke N1 Adise Imamović.

“Ne volim nikome da udaram šamare i ne smatram da je postizanje bilo čega što je u korist svima bilo kakav šamar. Ja ne mogu dogovarati ovakve stvari, ali mogu trasirati dogovor. Gospodin Vučić i ja smo pozvani na radni sastanak, a ja sam radio na linijama onoga što je državni parlament BiH zacrtao, a to je put preko Tuzle ka Beogradu i to je postignuto. Mislim da ako ne bude kaprica i bespotrebnih balkanskih tvrdoglavosti na kakve smo naučili, ovo bi mogao biti jedan istorijski dan”, odgovorio je Izetbegović za N1.

Izetbegović i Vučić razgovarali su i o odnosima Srba i Bošnjaka, a Vučić je pred Erdoganom rekao da se učiniti sve da se održi mir i stabilnost.

Sastanak iza zatvorenih vrata upriličen je u predsjedničkoj palati Mabeyn. Ranije danas Erdogan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo