Utorak, 19 siječnja, 2021

Vučić: Dok sam predsjednik, neće biti priznavanja Kosova! Pred nama nisu laki dani!

Autor:Tanjug

Nemojte propustiti

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Oglasili se članovi porodice preminulog načelnika Foče: “Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”

Asim Radljeljaš naglašavada je Esed imao upalu pluća i problem sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene...

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara odštete

Sulejman Tabaković ističe da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo...

Nebojša Vukanović iznenađen izjavom Draška Stanivukovića: Pomogao sam mu da pobjedi u Banjaluci a smatra me drugoligašem

Vukanović naglašava da Stanivukovićeve izjave jasno govore da će biti kandidat za predsjednika Republike Srpske. Narodni poslanik Nebojša Vukanović istakao...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da dok je on predsjednik, do izbora 2022. godine, neće biti priznavanja Kosova i da taj stav neće mijenjati.

“Ne znam šta bi moralo da se desi pa da se to promeni. Mi smo dali sve od sebe. Vodili smo pametnu politiku, sačuvali smo Srbiju od sukoba, ne junačeći se sačuvali živote onih koji žele da ostanu na Kosovu. Ulagali smo u njihov opstanak, ne ugrožavajući mir. Znam hiljade ljudi koji jedva čekaju neki novi sukob i našli bi bezbroj razloga zarad pravde i pravičnosti zbog čega bi to voleli. A kada bi ih upitali da li bi da se njihov brat ili dete sutra vrati u kovčegu, onda je to drugačije”, rekao je on za beogradske Večernje novosti.

“Vodili smo tešku politiku, srpsku politiku, štitili nacionalne interese i vodili računa da ne uđemo u sukob sa celim svetom i da ne dođe do bilo kakvog oružanog sukoba. Ne zato što smo slabiji, već zato što to nije potrebno. Srbiji je potreban razvoj”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije ukazuje da je “teško sa Albancima i razgovarati”, prenosi Tanjug.

“Sve što vidite je kampanja na dnevnom nivou protiv Srba, Srbije i njenog predsednika. Srbi bi bili dobri ukoliko bi priznali nezavisnost Kosova, a samo dan posle bi krenuli zahtevi za naplatu ratne štete, dva dana kasnije bi bilo: priznajte da ste počinili genocid. I onda vidite da razgovarate sa ljudima koji ne žele da vas ubede da možemo nešto zajednički da radimo”, rekao je Vučić.

Njihovi svi razgovori, istakao je, svode se na “međusobno priznavanje”, a “100 puta sam im rekao da me to ne interesuje”.

“Šta Srbija dobija time? Kod njihovog rukovodstva mora da dođe do promene svesti, kao što je potreban pritisak iz Evropske unije da se ispuni ono što je potpisano, a zasta je garant upravo EU-a”, ocijenio je Vučić.

Dodao da dok se to ne ispuni ne vjeruje da će bilo ko imati veliko povjerenje u vjerodostojnost razgovora, u ozbiljnost, odgovornost i moguću isporuku bilo kakvih ozbiljnijih rezultata.

Na pitanje da li strahuje od ojačanja osovine Berlin – Washington poslije pobjede Joea Bidena i da li će oni biti na liniji ili priznavanje Kosova ili ništa od EU-a, predsjednik Srbije je rekao kako je “to njihova linija bila i ranije i nemam sumnju da će sada biti izraženija”.

“Imao sam veoma dobar razgovor sa predsednikom [Francuske Emmanuelom] Macronom i fer razgovor sa kancelarkom [Njemačke Angelom] Merkel. Pred nama nisu laki dani, ali to neće biti prvi put”, zaključio je Vučić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haradinaj zatresao Srbiju: “Idemo na referendum”

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramush Haradinaj, najavio je jučer referendum za ujedinjenje s Albanijom. On je tokom predstavljanja...

Možda vas zanima i ovo