Subota, 25 rujna, 2021

Vučić dolazi u Srebrenicu

Nemojte propustiti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će 11. jula doći u Srebrenicu na obilježavanje 20. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je odluku saopštio na večerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je istakao da je Srbija spremna na pomirenje, ali ne i na poniženje.

Vučić je također na večerašnjoj konferenciji za medije rekao da je uvjeren da Vijeće sigurnosti UN-a ni sutra neće donijeti rezoluciju o Srebrenici, te dodao da je lično dobio takve garancije i da misli da nema mogućnosti da dođe do promjene u tom stavu.

Nema pobjednika već samo žrtava

Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.

“Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje”, rekao je premijer Srbije.

Srbija ovu vijest, rekao je Vučić, ne doživljava kao pobjedu jer u Srebrenici, kao i bilo gdje drugo na prostoru bivše Jugoslavije, nema pobjednika već samo žrtava koje zahtijevaju pijetet i poštovanje.

“To možeo da uradimo samo mi pravoslavnci i muslimani, Srbi i Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima”, rekao je premijer.

“Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste prije svega prvo naš veliki grijeh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama”, naveo je Vučić.

Konfučije

“Ne likujemo kao što nismo željeli da licitiramo brojem žrtava niti da negiramo odgovornost za taj zločin”, rekao je Vučić citirajući Konfučija koji je rekao: “Da je Čovjek spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali Srbija neće biti hulja…”

Hoćemo, kazao je, najiskrenije da pružimo ruku svim svojim susjedima. “Hoćemo da im pomognemo da uđemo u dijalog. Samo nećemo poniženje.

Kao što smo rekli pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti po cijenu ličnih karijera suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo, crveno, bijelu zastavu da pokažemo da Srbiju niko ne može da gazi”, naveo je Vučić na večerašnjoj konferenciji za medije nakon vanredne sjednice Vlade Srbije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo