Četvrtak, 23 rujna, 2021

“Vučić je fascinantan ekspert za licemerje”

Nemojte propustiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak s predsjednikom Evropske federacije novinara Mogensom Bliherom Bjeregardom.

Njegov sastanak s Bjeregardom izazvao je brojne reakcije u Srbiji, pogotovo od strane predstavnika nezavisnih medija, koji smatraju da je takav sastanak neprimjeren s obzirom na stepen medijskih sloboda u Srbiji.

Sloboda medija u Srbiji u 2017. bila je na niskom nivou, stoji u izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) uz konstataciju da nema kritičkog javnog mnjenja i da tačne i provjerene informacije ne dolaze do građana.

U izveštaju “Indikatori za nivo slobode medija i sigurnosti novinara 2017.” ukazuje se i da izvještaji međunarodnih organizacija, poput Reportera bez granica i Freedom housea, pokazuju da je u Srbiji smanjen nivo medijskih sloboda.

– Vučiću i ekipi možemo s razlogom osporavati dobre namjere i stručnost u mnogim oblastima, ali se ne može reći da nije fascinantan ekspert za licemjerje i masovne prevare. On i njegovi savjetnici zloupotrebljavaju medije surovo, potcjenjujući građane ove zemlje, što kombinuju sa korupcijom masovnih razmjera – kazao je za list Danas predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Sejdinović naglašava da Vučić “svoju predstavu već pet godina uspješno prodaje i zapadnim zemljama”. Međutim, kako dodaje, i najveće prevarante i falsifikatore na kraju uhvate na djelu, a onda im više niko ne vjeruje.

– Mislim da je Vučić “pročitan” i da i ovaj sastanak govori o tome. Vjerovao je da će uz par fraza i kursadžija fazona da anulira jezivu medijsku stvarnost u Srbiji i bezbrojne činjenice koje govore o tome, a samo je svojim rečenicama i ponašanjem potvrdio da je on neprijatelj medijskih sloboda i sloboda uopšte erdoganovskog nivoa – ukazuje Sejdinović.

Prema Sejdinovićevom mišljenju, Vučić ne može promijeniti stav prema medijima, jer je to pitanje njegovog opstanka na vlasti. Kako objašnjava, Vučić vlada zahvaljujući medijskim opsjenama i povišenje nivoa medijskih sloboda i medijskog profesionalizma u obrnutoj je srazmjeri sa njegovom moći.

– A on jako dobro zna da babl-efekat njegove popularnosti može preko noći, kao vrijednost kriptovaluta, da se sunovrati i da on ne samo padne sa vlasti nego završi političku karijeru s obzirom na spaljenu zemlju koju će ostaviti iza sebe –istakao je Sejdinović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo