Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Vučić nakon sastanka s Dodikom i Cvijanović: Udar na identitet i imovinu Republike Srpske

Nemojte propustiti

Vučić je upozorio da su suočeni sa opasnošću koju treba da izbjegnu, a to je da žele po oprobanom receptu, uz pomoć nekih u Beogradu, pokušavaju za sve da optuže Srbiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrinut zbog situacije u Republici Srpskoj i BiH, nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH, naglasivši da nema sumnje da je nepravedno sve to što se čini srpskom narodu.

On je naglasio da razumije bojazan i probleme sa kojima se suočava Republika Srpska, kao i postojanje udara na identitet i imovinu Srpske.

Podsjetio je da je vlast Srbije više nego ikada uz svoj narod u RS i Crnoj Gori, da je pomagala institicije i srpski narod u obje bivše jugoslovenske republike, u BiH i i Crnoj Gori.

Naglasio je da će Srbija biti uz svoj narod, i da se to ne dovodi u pitanje.

“Za razliku od drugih predsednika, mojih prethodnika, niti pretim, niti igram igre, niti bilo šta tražim. Moja molba, posebno u BiH, predsedniku Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, jeste da moraju da se vode interesima celokuponog našeg naroda i zemlje. Razumem bojazan i sve probleme sa kojima se suočavaju, udar na identitet i imovinu”, kazao je on.

Rekao je da ga je Dodik izvjestio da se iza svega krije da se kasnije od RS uzmu i šume, voda, zatim vrtići i škole.

“Zamolio sam da sve što rade, rade pravno, demokratski kroz instizucije bez bilo kakve šire destabilizacije celog regiona”, podvukao je on.

Vučić je kazao da nema sumnje da nije pravedno sve što se čini srpskom narodu.

Foto: Radio Sloboda Evrope

“Juče sam po prvi put konačno shvatio da i Ramuša Haradinaj kada je uvodio takse Srbiji nije bio sasvim sam, već je bilo i onih koji nisu imali ništa protiv toga u međunarodnoj zajednici. O tome ću sigurno nekada kasnije govoriti, kao što je sigurno da nije slučajno nekom palo na pamet da SPC proglasi pravoslanom crkvom u Crnoj Gori, kao i što nije nekom palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH”, naglasio je Vučić.

Vučić je upozorio da su suočeni sa opasnošću koju treba da izbjegnu, a to je da žele po oprobanom receptu, uz pomoć nekih u Beogradu, pokušavaju za sve da optuže Srbiju.

“Je l” ikome u Srbiji bio interes uvođenje taksi? To je bio način suzbijanje ekonomske snage Srbije. Izgubili smo između 0,4 i 0,5 odsto rasta, jer da nije bilo taksi imali bi rast od 5 odsto. Zašto je neko iz sveta želeo da Srbiju svede da bude malo ispred ostalih u regionu, a ne mnogo?”, upitao je on.

Upitao je i kako je Beograd kriv za takse, za donošenje zakona u Crnoj Gori, i za ono što se zbiva oko Ustavnog suda u BiH.

Rekao je da je bio na putu za Njemačku i da nije ni znao kako je reagovao Dodik, te dodao da bi mnogi željeli da kažu kako svim tim procesima upravlja Beograd, po starom receptu iz prošlosti prema kojem je Srbija kriva za sve.

“Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo RS, koja nikada nije imala takvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunaarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost”, naglasio je on.

Srbija, kako je istakao, podržava Dejtonski sporazum, a tako poštuje i integritet BiH, ali razume se i integritet RS unutar BiH.

Podsetio je da postoji već više od šest godina dogovor između vlasti u Beogradu i lidera Srba u regionu da se ne iznose ružne reči jedni protiv drugih.

“Trudimo se da se držimo jedinstva, suviše smo mali da bismo smeli da se ponašamo neodgovorno, kako su se neki od mojih prethodnika ponašali”, kazao je on.

Nakon sastanka sa Srbima iz regiona, kojem su prisustvovali i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Vučić je izjavio novinarima u Beogradu da će Srbija biti uz svoj narod i Republiku Srpsku, čiji integritet podržava unutar BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo