Subota, 21 svibnja, 2022

Vučić: Nametnute odluke ne mogu nikako voditi stabilnosti BiH

Nemojte propustiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da se Srbija zalaže za punu i dosljednu primjenu Daytonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

Vučić je to kazao tokom današnjeg razgovora sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Njemačke za države zapadnog Balkana Manuelom Sarazzinom.

Vučić drži da nametnute odluke nikako ne mogu voditi prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Press službe srbijanskog predsjednika.

Vučić je kazao kako očekuje da će angažman Sarazzina dati dodatni zamah saradnji među zemljama zapadnog Balkana, što bi u znatnoj mjeri doprinijelo očuvanju mira i stabilnosti u regiji.Sarazzin je kazao da će politika proširenja i rad na jačanju saradnje među državama zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njemačke vanjske politike u idućim godinama, te dodao kako želi da se Evropska unija jače angažira u regiji.

Vučić je kazao da Srbija posvećuje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne suradnje, unapređenju procesa pomirenja i prevladavanja naslijeđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku eurointegracijama zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mjere.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sugovornici su se suglasili da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora, saopćeno je iz Press službe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sarajevo dobija pojačane mjere sigurnosti za vrijeme turističke sezone

Na tragu trajnog rješavanja problema na današnjem sastanku doneseni su zajednički zaključci koji će prevenirati i u velikoj mjeri...

Možda vas zanima i ovo