Utorak, 30 svibnja, 2023

Vučić optužio da i “dio Sarajeva pokušava Srbiju uvući u sukobe”

Nemojte propustiti

“Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i dijelovi Podgorice, dio Zagreba, Sarajeva, cijela Priština”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da “Priština i dijelovi Podgorice, Zagreba i Sarajeva pokušavaju da uvuku Srbiju u sukobe”.

Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da neki u regionu “igraju igru protiv Srbije”

“Žele da nas obilježe kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbjegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i dijelovi Podgorice, dio Zagreba, Sarajeva, cijela Priština”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Upravo se čita:  KFOR poručio Srbima na Kosovu: Raziđite se ili ćemo vas ukloniti

On je istakao da odbijanje Albanaca da na teritoriji Kosova budu održani predstojeći opšti izbori u Srbiji, predstavlja ne samo njihovo ušutkivanje, već i pitanje bezbjednosti i političkog opstanka Srba na Kosovu.

Vučić kaže da su na današnjim sastancima sa predstavnicima Srba sa Kosova i ambasadorima zemalja Kvinte razmotreni aspekti i posljedice ove odluke Prištine.

Predsjednik Srbije navodi da su predstavnici Srba sa Kosova gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na sjeveru napusti regionalnu policiju.

Upravo se čita:  Maturant poveo baku Merimu (71) na maturu: Radila je nemoguće za mene i želio sam da joj se odužim

“Postavio sam im jedno pitanje – OK, uradimo to danas, šta je dan poslije? Nije problem, prebacit ćemo na sebe finansijski teret, ali dan poslije je plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja i zato sam zamolio za dodatno strpljenje i da nastavimo razgovore oko 8, 9. aprila”, naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije objasnio je da je Beograd pristao na niz zahtjeva Prištine kada je riječ o održavanju izbora, između ostalog da se Priština pita za saradnju i omogući OSCE-u nadzor izbora, ali da neće da prizna nezavisnost Kosova.

Upravo se čita:  Kako je Amar spasio ženu koja je pokušala samoubistvo: Svoj postupak ne smatra herojskim činom

On je dodao da je o odluci Prištine obavijestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu.

“Ambasador Rusije je potpuno razumio stavove Srbije, otpravnik poslove Kine je saslušao i prenio Pekingu sve što sam imao da mu saopštim”, rekao je Vučić.

On je najavio da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mjesta u susjednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa Kosova i da će u narednim danima biti još sastanaka sa predstavnicima Srba, ali i sa članovima Vlade kako bi se našlo rješenje.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo