Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Vučić: Politika Srbije je sve čvršće vezivanje za Austriju i Njemačku

Nemojte propustiti

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Vučić je nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Wernerom Faimanom u zajedničkom obraćanju medjima rekao da Srbija želi što bliže odnose sa Austrijom, ne zato što će Austrija nešto da pokloni Srbiji, već zato što ima puno toga da nauči i prepiše

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija sve čvršće vezuje za Austriju i Njemačku, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

“Nadam se da ćemo umeti naš brod koji toliko volimo i koji zovemo Srbija da vežemo što je moguće čvršće i što je moguće bliže Austriji i Nemačkoj“, izjavo je Vučić i naglasio da je to politka Srbije koju ne krije.

Vučić je nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Wernerom Faimanom u zajedničkom obraćanju medjima rekao da Srbija želi što bliže odnose sa Austrijom, ne zato što će Austrija nešto da pokloni Srbiji, već zato što ima puno toga da nauči i prepiše.

Srbijanski premijer je naglasio da je najveći broj investicija u Srbiji do sada iz Austrije i da iz te zemlje očekuje još veći broj investitora.

Ukazavši da Srbija sa Austrijom želi dobre političke odnose predsjednik Vlade Srbije je rekao da je sa austrijskim kancelarom najviše razgovarao o ekonomskim odnosima i da mu je prenio da će Srbija ispunjavti svoje obaveze na evropskom putu. Izrazio je očekivanje da će Srbija na jesen otvoriti poglavlja 32 i 35.

“Mnogo toga moramo da popravimo i uradimo kada je u pitanju vladavina prava i pravna država. To nam je sve preduslov za bolju ekonomiju, za dolazak većeg broja investitora i za to da Srbija bude konkurentna zemlja“, rekao je predsjednik srbijanske vlade naglašavajući prethodno da je o poglavljima iz te oblasti razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je istakao da je kancelaru Faimanu rekao da će Srbija i dalje biti faktor regionalne stabilnosti, a ne nestabilnosti.

“Ta uloga Srbije danas na zapadnom Balkanu je veoma, veoma važna“, naveo je Vučić i zaključio da se ne libi da kaže da je spreman da sasluša savjete prijatelja i da bi voleli da znaju onoliko koliko i austrijske kolege i primjene to u Srbiji.

Austrijski kancelar Werner Faiman je u svom obraćanju istakao i podsjetio da se ovih dana slave razni datumi koji imaju veze sa nekim zlim događajima u historiji.

Rekavši da I i II svjetski rat i ratovi u bivšoj Jugoslaviji mogu navesti na izvlačenje pouka Faiman je podvukao da nasilje nikada nije rješevalo probleme i da je mnogo važnija ekonomska, kulturna i politička saradnja u regionu.

Austrijski zvaničnik je rekao da je njegova zemlja zapadni Balkan uvijek poticala na putu Evrope i da će nastojati da konsekventno ostane aktivna u tom smislu.

Kako je poručio Faiman za konkurentnost su potrebni preduslovi poput pravne države i drugih faktora, ali su s druge strane neophodne i investicije.

“Štednja neće otvarati nova radna mjesta. Austrija će i dalje ostati vaš prijetelj i dalje će vam pomagati“, poručio je austrijski kancelar rekavši da je sa Vučićem razgovaro o situaciju u BiH i na Kosovu.

On je odgovorajući na pitanje kada bi Srbija mogla da postana članica EU rekao da ne zna koliko je ostvarivo da to bude 2019. ili 2020. godine ali je potvrdio da će Austrija biti pouzdan partner Srbije na tom putu.

Austrijski kancelar Werner Faiman koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Beogradu sastao se i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo