Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Vučić ponovo drami: “Čeka nas teška zima. Pozvat ćemo i Bosnu i Hercegovinu”

Nemojte propustiti

Kao i obično, Vučić je iskoristio svoje obraćanje kako bi ukazao na goruće probleme uzrokovane ratom u Ukrajini, te nestašice za hranom i energentima koja prijeti Evropi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer u Ohridu, gdje je otvoren samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, “da nas sve čeka jedna od najtežih zima”.

Samitu prisustvuju premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i pojedini zvaničnici Crne Gore i BiH.

Srbijanski predsjednik je rekao da je imao sastanke sa predstavnicima zemalja koji nisu još uvijek zvanične članice Otvorenog Balkana, među kojima je i naša zemlja.

“Poziv smo uputili Crnoj Gori, uskoro će biti poslate i BiH”, rekao je Vučić.

Kao i obično, iskoristio je svoje obraćanje kako bi ukazao na goruće probleme uzrokovane ratom u Ukrajini, te nestašice za hranom i energentima koja prijeti Evropi.

Međutim, kako je istakao, nema razloga za paniku, već za rad, te je predložio da se uspostave radne grupe kako bi zemlje regiona mogle međusovno da se pomažu.

Vučić je, na pitanjen kako detaljno izgleda njegov prijedlog, rekao novinarima da Srbija ima najviše hrane i dobro je da može da pomogne svima u regionu, da budu sigurni da im neće nedostajati osnovne životne namirnice, kao što su žitarice, brašno, ulje, šećer.

“Svega ima Srbija u dovoljnim količinama i to ne samo za sebe”, dodao je on.

Rekao je da može da bude problem u vezi hrane zbog špekulativnih radnji, niskih cijena.

“Da bismo sve znali da rješavamo kao potencijalni problem važno je da formiramo radne grupe, a ne da damo ulje pa se ono pojavi u Turskoj ili Nizozemskoj, brašno u Italiji. To ne bi bilo fer prema nama, jer smo i mi mogli da prodajemo po višoj cijeni. Važno je da svim građanima obezbjednimo da ima dovoljno hrane”, objasnio je Vučić.

Rekao je da već sada svi sa užasom gledaju šta će da se događa oko energetike, javljaju srbijanski mediji.

“Zamislite da idemo na najgori scenario, da iz bilo kog razloga Rusi prekinu cijeloj Evropi dotok gasa, da ne možemo da uvozimo rusku naftu koja je jeftinija od bilo koje druge, koju bi morali tankerom da dovozimo do hrvatske luke, pa onda naftovodom do Pančeva”, ukazao je on.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo