Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Vučić predlaže Dodiku pokretanje dijaloga sa Bošnjacima i distanciranje od HDZ-a?

Autor:Patria

Nemojte propustiti

U kontekstu otvaranja dijaloga između Srba i Bošnjaka, Vučić Dodiku predlože pokretanje istorijskog dijaloga o pomirenju između Srba i Bošnjaka, putem usvajanja zajedničkih deklaracija o genocidu u Jasenovcu i Srebrenici, te da u tome cilju Dodik i vlasti RS-a privremeno odustanu od otvorene podrške izmjenama Izbornog zakona po prijedlozima HDZ-a BiH, koje se ne mogu izvršiti bez kompleksne izmjene Ustava BiH i bez raspakivanja Dejtonskog sporazuma – piše agencija Patria.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastati će se večeras u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Sam sastanak dolazi nakon brojnih najava o novim (evropskim) i proširenim sankcijama (SAD ) za Milorada Dodika, a moguće i sankcijama za njegove saradnike, te nakon što su vlasti RS-a, potaknute Dodikom krenule u nezakonit proces formiranja paralelnih institucija u BiH. Odnosno entitetskih parainstitucija koje bi preotimale nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje agencija Patria iz diplomatskih izvora, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, načelno izražava razumijevanje za Dodikove političke pokušaje s ciljem vraćanja na takozvani izvorni Dejton, ali samo ukoliko se oko toga u Bosni i Hercegovini slože sva tri naroda.

Međutim, ono što je zanimljivije od toga jeste savjet koji od Vučića dolazi u formi preporuke. Naime, Vučić kako saznajemo, Dodiku sugerira privremenu promjenu taktike u cilju jačanja pozicije Republike Srpske. U kontekstu otvaranja dijaloga između Srba i Bošnjaka, Vučić Dodiku predlože pokretanje istorijskog dijaloga o pomirenju između Srba i Bošnjaka, putem usvajanja zajedničkih deklaracija o genocidu u Jasenovcu i Srebrenici, te da u tome cilju Dodik i vlasti RS-a privremeno odustanu od otvorene podrške izmjenama Izbornog zakona po prijedlozima HDZ-a BiH, koje se ne mogu izvršiti bez kompleksne izmjene Ustava BiH i bez raspakivanja Dejtonskog sporazuma – navodi Patria.

Takva sugestija Vučića i ne čudi jer je još od Dodikovog poziva Izetbegoviću da se sastanu i “razgovaraju”, jasno je da je strateški interes Beograda i Banja Luke izvući problem neustavnog djelovanja sa terena institucija na teren “dogovora” naroda. S druge strane ni Izetbegoviću takav format rješavanja krize očito nije mrzak, o čemu svjedoči i njegov odlazak u Banja Luku. Međutim, pokretanje istorijskog dijaloga, prema informacijama iz diplomatskih izvora, ima i praktičan politički cilj. Riješiti pomoću usvajanja ponemutih deklaracija pitanje takozvanog Inzkovog zakona i pitanje priznanja novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a posljednje je nužan preduslov za bilo kakvu međunarodnu, a posebno zapadnjačku prihvatljivost Republike Srpske čije je očuvanje vitalni interes Republike Srbije.

Dodik je prihvatio Vučićev poziv na razgovor o tim temama, i kako saznaje Patria izrazio razumijevanje za takvu vrstu prijedloga, ali još uvijek nije poznato da li s tim u vezi daje garancije za njihovu realizaciju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo