Utorak, 6 prosinca, 2022

Vučić rekao kada će Srbija uvesti sankcije Rusiji: “Mi im ništa ne dugujemo”

Autor:24sata.hr

Nemojte propustiti

U posljednjem izvještaju o napretku Srbije Europska komisija poručila je da Beograd mora usuglasiti vanjsko-političku i sigurnosnu politiku s Europskom unijom, uključujući i pridruživanje Europi u sankcijama

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić gostovao je sinoć u jednoj TV emisiji, a ponovo su neizostavna tema bile sankcije koje bi Srbija trebala da uvede Rusiji.

Srbija to još uvijek nije učinila, a iz Europske unije i sa Zapada općenito sve su veći pritisci da se to dogodi.

“Beograd neće uvoditi sankcije Moskvi sve dok ne bude postojala egzistencijalna ugroženost za Srbiju i njezine građane”, izjavio je intervjuu u četvrtak navečer Aleksandar Vučić.

“Ako dođemo u situaciju da smo egzistencijalno ugroženi, obratit ću se građanima i reći – moramo. Ali, mislim da još nije taj trenutak”, rekao je Vučić za TV Prvu i naglasio da “Srbija ništa ne duguje Rusiji”.

U posljednjem izvještaju o napretku Srbije Europska komisija poručila je da Beograd mora usuglasiti vanjsko-političku i sigurnosnu politiku s Europskom unijom, uključujući i pridruživanje Europi u sankcijama uvedenim Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Istovremeno je u toku i pojačani diplomatski angažman međunarodne zajednice na Beograd i Prištinu da ubrzaju rješenje kosovskog problema, ali Vučić kaže da je nerealno očekivati da se to desi za nekoliko sedmica.

“Pritisci na Srbiju rastu jer svi žele kraj te sage oko Kosova”, rekao je Vučić.

On je istakao i da je u razgovoru s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom čuo o “tom roku od nekoliko sedmica” da se riješi pitanje Kosova, ali to smatra nerealnim.

Albanski Albanian Post objavio je ranije u četvrtak kao “ekskluzivno saznaje” iz međunarodnih krugova da prvi dogovor Kosova i Srbije mora biti postignut do 24. februara 2023. godine uz obaveze dvaju strana, a bude li postignut postoje finansijski paketi, u suprotnom “slijedi težak štap za ometajuću stranu”.

“Vidim večeras da je Kvinta (ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke) zatražila hitan prijem, pretpostavljam da će mi donijeti sve što je onaj albanski list objavio da treba uraditi do 24. februara iduće godine”, rekao je Vučić, ocijenivši kako se stječe dojam “da će po svaku cijenu tražiti neko rješenje”, pišu 24sata.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo