Srijeda, 28 srpnja, 2021

Vučić s Ramom: Nismo saglasni po pitanju Kosova, ali se problemi ne rešavaju ratom

Nemojte propustiti

“Niti sam prijetio niti sam pominjao veto. Tu riječ ste vi (novinari op.a.) nametnuli uz pomoć određenih mislilaca i političara u Tirani”, izjavio je danas albanski premijer Edi Rama

Velika Albanija ne predstavlja našu viziju ili projekat, niti ostavlja utisak na nas, čak ni kada se pojavi u obliku poput onog na stadionu, izjavio je premijer Albanije Edi Rama na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Tirani, javlja Anadolu Agency (AA).

Rama je govoreći o incidentu sa dronom na utakmici Srbije i Albanije, kada je na beogradski stadion spuštena zastava takozvane “Velike Albanije” kazao kako ona nije vizija njegove države i da ne bi shvatili ozbiljno zastavu “Velike Srbije” ukoliko bi se ona desila u Albaniji.

“Kažem bez ikakvog uzrujavanja da je ideja Velike Albanije ideja koja promoviše i hrani one koji ne žele dobro Albancima. Ni mi niti naš narod ne želimo proširenja preko tuđih leđa, već samoodređenje i normalan suživot sa svima. Među nama nema projekata poput Velike Albanije, nego samo projekat ujedinjenja na putu ka Evropskoj Uniji”, izjavio je Rama.

Na drugoj strani Vučić je kazao kako je pomenuti incident narušio odnose između dviju zemalja, dodavši da je to bila “politička poruka”, i da se “ne može donijeti zastava Velike Albanije radi šale”.

Vučić je otkrio identitet osobe koja je spustila dron na pomenutoj utakmici, te kazao da se radi o Albancu koji dolazi iz Italije.

Prethodno je Rama rekao da Srbija i Albanija imaju različite stavove “u nekim stvarima”, ali da su zajednički za mir, sa čijom konstatacijom se složio i premijer Srbije.

“Činjenica je da nismo saglasni po pitanju Kosova. Srbija tretira Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu. Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije, ali problemi se ne rešavaju ratom, već dijalogom”, rekao je Vučić.

Vučićeva posjeta Tirani je već označena kao historijska zbog činjenice da je to prvi dolazak jednog srbijanskog premijera u tu zemlju u historiji.

Kako je i najavljeno, nakon sastanka sa Edijem Ramom, srbijanski premijer će održati sastanke sa predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem, predsjednikom Parlamenta Ilirom Metom, te gradonačelnikom Tirane ujedno i liderom opozicije Lulzimom Bashom .

Govoreći o nedavnim događajima u Kumanovu, albanski premijer je naglasio da Albanija sa nesumnjivim interesovanjem prati razvoj situacije, prije svega, šta se dešava sa Albancima u Makedoniji. Ti događaji, istakao je Rama, potvrdili su osjetljivost mira u regionu i na čitavom Balkanu.

Tom prilikom Rama se osvrnuo i navode da će Albanija staviti veto na ulazak Makedonije u NATO.

“Niti sam prijetio niti sam pominjao veto. Tu riječ ste vi (novinari op.a.) nametnuli uz pomoć određenih mislilaca i političara u Tirani”, rekao je albanski premijer, te izrazio zadovoljstvo zbog učešća premijera Makedonije Gruevskog na sutrašnjem Bečkom ekonomskom forumu (Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo