Četvrtak, 21 listopada, 2021

Vučić: Uvijek ćemo štititi stabilnost Republike Srpske

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija poštuje Daytonski sporazum i cjelovitost Bosne i Hercegovine i da će na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost, ali i da će “uvijek štiti stabilnost i opstanak Republike Srpske”.

Vučić, koji se danas sastao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao je na konferenciji za novinare da je pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, prije svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorištenosti kapaciteta Drine, podrazumijevajući i one turističke.

Dodik je, dodao je prvi potpredsjednik, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru Južnog toka, u sklopu toga razgovarat će se i sa Vladom BiH, mada ga je predsjednik RS-a, kako je naveo Vučić, obavijestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bio otvoren put da se takav dogovor napravi samo sa RS.

“Pokušat ćemo ipak da pronađemo zajedničko rješenje, razgovarat ćemo i sa Vladom BiH”, rekao je Vučić.

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u BiH kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo je Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vrijeme.

Osim o ekonomskoj saradnji razgovaralo se i o zajedničkom timu Srbije i RS-a za obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

“Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvijek štiti stabilnost i opstanak RS poštujući Daytonski sporazum, a čime nećemo ugrožavati ničije pravo”, istakao je Vučić poželivši punu stabilnost, političku i ekonomsku i BiH i RS, uvjeren “da ćemo na mnogo toga na političkom nivou sada još jače i snažnije moći da odgovorimo”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo