Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Vučić: Za mene je važno da Republika Srpska postoji u okviru BiH

Nemojte propustiti

vucic(2)

Želim što bliže odnose Srbije sa Republikom Srpskom, ali želim i što bliže odnose Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, rekao je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji “Puls” BN TV, prenosi novinska agencija Patria.

On je naglasio da se, poslije skoro 25 teških godina, mora raditi na učvršćivanju odnosa i okretanju ka budućnosti zarad nadolazećih generacija.

Iako postoji tiha polemika kome je Srbija više pomogla, vlasti ili opoziciji, na proteklim Opštim izborima u Bosni i Hercegovini, premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija nije stala ni na jednu stranu, i da samo oni koji su stranački ostrašćeni ne žele da vide da je Srbija odigrala umirujuću, pomirujuću i poštenu ulogu u cijelom tom procesu poštujući isključivo volju naroda.

-Moji prijatelji sjede i u vlasti i u opoziciji. Hoćete li da kažem da mi gospodin Bosić ili gospodin Tadić nisu prijatelji? Pa jesu. I u stranačkom smislu su mi bili bliži nego ljudi iz partije SNSD-a. Da kažem da ne poštujem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nije realno, kaže Vučić i dodaje:

-Razlika i na jednom i na drugom nivou je bila nekoliko hiljada glasova, pa sad mi recite da nije Srbija na jednom nivou podržavala jednu, a na drugom nivuo drugu stranu. Podrška Srbije je uvijek za mir, stabilnost i demokratiju u Republici Srpskoj, uvijek ćemo poštovati volju naroda, radit ćemo sa legalno i legitimno izabranim organima vlasti. Primio sam u Beogradu i Milorada Dodika, primio sam i Mladena Ivanića, uvijek ću primiti kad budu u Beogradu i gospodina Tadića i gospodina Bosića, ja nemam problem sa tim”.

Uprkos zalaganju pojedinih političara u Bosni i Hercegovini za stvaranje trećeg entiteta, premijer Vučić kaže da Srbija poštuje svaki dogovor, i naglašava da je jedino bitno da Republika Srpska postoji u okviru Bosne i Hercegovone i da se poštuje teritorijalni integritet.

“Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Srbija poštuje svaki dogovor tri konstitutivna naroda. Mi želimo uspijeh Bosni i Hercegovini, volimo Republiku Srpsku i ne želimo da na bilo koji način narušavamo unutrašnje odnose u BiH. Ako možemo pomoćemo, ako ne možemo ništa loše nećemo da učinimo”, kaže Vučić i dodaje:

“Za mene je važno da Republika Srpska postoji u okviru BiH, i da se poštuje teritorijalni integritet i Bosne i Hercegovine kao države i Republike Srpske kao njenog entiteta i za nas je važno kao pripadnike srpskog naroda da prava Srba ne budu ugrožena, i želimo što bolje odnose i sa Hrvatima i sa Bošnjacima”.

Vučić je ponovio da je strateško opredeljenje Srbije da ostane na evropskom putu, te ekonomska i politička stabilnost. Srbija će, poručio je Vučić, učitini najbolje što može da održi stabilnost ne samo kod sebe, već u čitavom regionu i izrazio uverenje da će Srbija ekonomski već ove godine bolje stajati.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo