Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vučiću zasmetao izvještaj EP-a o BiH: Nema gorih secesionista od njih

Autor:Beta

Preporučeno

On je rekao da će se u petak u Beogradu sastati sa predstavnicima Njemačke, Francuske, Italije, SAD-a i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, navodeći da očekuje “veoma, veoma težak razgovor”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Davosu oštro kritikovao najnoviji izvještaj Evropskog parlamenta, rekavši da su oni koji usvajaju takve dokumente “bezobrazni i bezobzirni” jer imaju dvostruke standarde u vezi sa secesionizmom.

Povodom Izvještaja o primijeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike za 2022. godinu, koji je Evropski parlament danas usvojio, Vučić je srbijanskim medijima rekao da je riječ o “nevjerovatnim zaključcima”, izrazivši rezigniranost zbog dijelova koji se odnose na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Naveo je da se u tom dokumentu “osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od Srbije koji uključuju nelegitimne blokade, nasilne napade i prijetnju vojnom akcijom”, kao i da je usvojen amandman u kojem se osuđuje secesionistička retorika i aktivnosti u Bosni i Hercegovini i poziva na usvajanje sankcija protiv zvaničnika trećih dražava koji pružaju podršku secesionističkim politikama u toj zemlji.

“A ima li gorih secesionista, odnosno podržavalaca secesionističkih politika od onih koji pozivaju na to, baš te 22 zemlje Evropske unije (koje su priznale Kosovo), ima li gorih secesionista od njih? Pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku”, kazao je Vučić, koji učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Upravo se čita:  Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Podijelili fotografiju iz aviona, digli tri prsta

On je rekao da će se u petak u Beogradu sastati sa predstavnicima Njemačke, Francuske, Italije, SAD-a i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, navodeći da očekuje “veoma, veoma težak razgovor”.

“Pred nama su veoma teška vremena, to kažem posebno imajući u vidu (današnji) razgovor sa Lajčakom. Ovdje niko ne želi da čuje ili da vidi da postoji drugačiji pogled. Jedino ih zanimaju sankcije, nezavisno Kosovo, nema protivljenja ničemu, ko se protivi, taj je naš protivnik”, naveo je.

Upravo se čita:  Vučić u UN-u: Glasajte protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dodao je da je pred Srbijom “odlučujuća, odsudna” godina, “jedna od najtežih u savremenoj historiji i u političkom i u ekonomskom smislu”.

Vučić je rekao i da će se državni vrh Srbije “najkasnije u ponedjeljak” obratiti javnosti da saopšti “šta se od Srbije očekuje i po pitanju Kosova i uvođenja sankcija Rusiji”.

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je sporazum Beograda i Prištine moguće postići u narednih nekoliko mjeseci, Vučić je rekao da “može i prekosutra, ako Kurti odustane od secesionističkih zahtjeva”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas