Subota, 25 rujna, 2021

Vuk Drašković: Genocid u Srebrenici se ne smije negirati

Nemojte propustiti

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je u intervjuu za Dane da se genocid u Srebrenici ne smije negirati, jer svako njegovo osporavanje srpski narod gura u civilizacijski sunovrat, javlja Fena.

“Tokom velikog nacističkog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde u Haagu okvalifikovao kao genocid, počinjen je i strašan zločin nad Srbijom i srpskim narodom; zločin nad našom historijom i našom savješću. Svako negiranje srebreničkog genocida, njegovo relativizovanje ili pokušaji opravdavanja zločinima prethodno počinjenih nad Srbima, Srbiju i srpski narod guraju u civilizacijski i moralni sunovrat”, kazao je Drašković.

Naveo je da je Bošnjacima Srebrenica isto što i Srbima Jasenovac, Jadovno ili jama Ržani do.

“Iz sopstvenog iskustva znamo koliko boli kada bilo ko negira te velike zločine nacističkog ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Baš zato se srebrenički genocid nikada ne sme osporavati; zato ga i ne osporava veliki dio Srba”, ustvrdio je Drašković.

Kaže da ne vjeruje istraživanju javnog mnijenja koje pokazuje da se čak osamdeset i pet posto građana Srbije protivi odlasku bilo kog srpskog zvaničnika u Potočare.

“Tim anketama ne verujem, čak i ako su istinite. I to zato što znam da iza njih stoje službe koje su ih i pravile i naručivale: propagandno-obavještajna mašinerija Slobodana Miloševića koja do danas nije promijenjena ni za jotu”, naveo je Drašković.

Na pitanje ko danas u Srbiji govori o genocidu, on izražava uvjerenje da je “to ćutanje prije svega proizvod neznanja”.

“Jer, ako bi se otvorili tajni dosjei službi bezbjednosti koje su bile organizatori svih zločina, uključujući i srebrenički, ako bi se građanima pokazala ta strašna knjiga smrti, ako bi im se pokazali filmski materijali, njihov bi se stav drastično promijenio”, rekao je Drašković u intervjuu za Dane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo