Subota, 16 listopada, 2021

Vuk Jeremić: Majke Srebrenice nisu eksperti koji mogu govoriti o međunarodnom krivičnom pravu!

Nemojte propustiti

U provokativnom intervjuu koji je novinar Al Jazeere Balkans, Ivica Puljić, vodio sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN-a nakon jučerašnje incidentne debate, Vuk Jeremić govori o zločinima, nesrazmjernim haškim kaznama, stavovima Željka Komšića, te pojašnjava zašto Majke Srebrenice nisu imale pravo na svoj glas tokom jučerašnje debate

Nakon niza negativnih reakcija na debatu o radu međunarodnih krivičnih sudova, koju je organizirao Vuk Jeremić u Ujedinjenim narodima u New Yorku, diplomata iz Srbije u razgovoru za Al Jazeeru Balkans komentira dan u sjedištu ove institucije.

Govoreći o Haškom tribunalu i disbalansu kazni izrečenih za zločine nad Bošnjacima, Albancima i Hrvatima s jedne, i nad Srbima s druge strane, o čemu je u UN-u juče govorio i predsjednik Srbije Tomislav NIkolić, Jeremić smatra:

– Za zločine počinjene u ratu nad drugim narodima su izrečene izuzetno velike kazne. Za zločine počinjene nad Bošnjacima, kosovskim Albancima i Hrvatima – kumulativno je izrečeno preko 1100 godina kazne. Za zločine nad Srbima kumulativna kazna iznosi svega 50 godina, a brojevi žrtava na jednoj i na drugoj strani nisu u tom disbalansu 1:10, ocijenio je Jeremić.

Za Al Jazeeru je prokomentirao i odluku Željka Komšića da ne putuje na sastanak u Beograd, koji bi trebao biti održan 23. aprila. U pisanoj izjavi za medije, Komšić je naveo da zbog više puta iznesenih stavova predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se mogu smatrati klasičnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH te prizivanje raspada BiH kao države, ponovljenih čak i u New Yorku, Komšić ne vidi nikakvu svrhu susreta u Beogradu.

Na pitanje novinara Al Jazeere zašto predsjednici Udruženja “Majke enklava Srebrenica i žepa” Muniri Subašić nije dozvoljeno da govori na jučerašnjoj debati u UN-u (prije nego što je došlo do incidenta sa transparentnom i njenog udaljavanja iz zgrade), a nekim drugim predstavnicima jeste iako se ne mogu smatrati ekspertima za međunarosno krivično pravo, Vuk Jeremić je ustvrdio:

– Ovo nisu paneli majki žrtava, ovo su rasprave na temu krivičnog međunarodnog prava, a Majke Srebrenice zaista nisu pravni eksperti koji mogu raspravljati o međunarodnom pravu.
Izvor: Al Jazeera

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo