Subota, 4 prosinca, 2021

Vukčević: Sporazum s BiH nas spriječava izručiti Orića

Nemojte propustiti

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u četvrtak da Srbija ne može ustupiti predmet protiv ratnog zapovjednika u Srebrenici Nasera Orića Tužiteljstvu BiH jer obitelji žrtava za to nisu dale suglasnost.

Vukčević je za Radio Slobodna Evropa (RFE) objasnio da se taj predmet ne može ustupiti prema Protokolu o suradnji između dva tužiteljstva, zbog toga što je, na inzistiranje BiH, napravljen tako da se prije ustupanja predmeta mora pribaviti suglasnost obitelji žrtava.

“Bez toga ne možemo ustupiti predmet. Mi smo intervjuirali predstavnike obitelji žrtava i oni su jednoglasno odbili da se taj predmet ustupi. Prema tome, za sada imamo tu prepreku”, rekao je Vukčević za RFE.

On nije želio prognozirati hoće li Orić, koji je prošlog tjedna uhićen u Švicarskoj po tjeralici srbijanskog pravosuđa, biti izručen Srbiji, te je ponovio da nije znao za uhićenje.

Vukčević nije komentirao ni uhićenje bivšeg kosovskog čelnika Ramusha Haradinaja u Sloveniji, ali je kazao da to “nije slučaj kao što je Orićev”.

“Mislim da će se to oko Haradinaja rutinski završiti vrlo brzo i neće biti izručenja”, rekao je Vukčević.

Govoreći o nedavnom izručenju Hrvatskoj ratnog veterana Veljka Marića, osuđenog u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, Vukčević je rekao da ga o tome nitko nije izvijestio.

“Mi imamo jedno flagrantno miješanje izvršne vlasti u naš posao. Imate politički dogovor i izručenje Hrvatskoj Veljka Marića, čovjeka koji je ovdje osuđen na 12 godina. Oni mogu pregovarati, imamo i sporazum da može izdržavati kaznu u svojoj državi, i to se i radi. Međutim, to je čovjek koji je ovdje i dalje pod istragom. Osuđen je za ubojstvo jednog i ranjavanje jednog civila, pod istragom je zbog ubojstva pet civila”, podsjetio je Vukčević

Navodeći kako se Tužiteljstvu za ratne zločine zamjera nedovoljna aktivnost kad je riječ o srpskim žrtvama, on je kazao da je u ovom slučaju baš u pitanju pet Srba “ako se mora služiti tim rječnikom”.

“Mene nitko o tome nije izvijestio. Vi faktički abolirate tog čovjeka za ubojstvo pet ljudi. Žalbeni sud kaže da je razlog zbog čega donose odluku da ide u Hrvatsku taj što je povrijeđeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku. A to pravo je povrijeđeno na taj način što Hrvatska, zbog njihova Zakona o ništetnosti sve vrijeme stopira istragu, unatoč naših 11 požurnica da postupe po našem zahtjevu i da se određene procesne radnje završe”, rekao je srbijanski tužitelj za ratne zločine za RFE.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo