Subota, 4 prosinca, 2021

Vulin: Ako Europa ne želi rat u BiH, neka poslušaju malo šta kažu Srbi

Autor:ATV

Nemojte propustiti

– Ja se nadam da ni Evropa koja šalje svoje predstavnike ne želi sukob u svom dvorištu. Ako bi došlo do sukoba na prostoru Balkana, to je stravičan udar za Evropu – kazao je Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kaže da “vjeruje da će se proces političkog razbijanja RS nastaviti, što ga posebno plaši”. On također poručuje da je otkazivanje vojne vježbe Srbije i BiH poslalo jasnu poruku da Srbija nije dobrodošla.

“Sve što se desi u Republici Srpskoj, desiće se i u Srbiji. Mislim da će se ići na umanjenje Republike Srpske. Stranci već sada pokušavaju da pronađu političke lidere koji će poslije nekih izbora biti spremni da objasne da je najbolje za Republiku Srpsku da se umanji i postane ljuštura. Vjerujem da će se proces političke atomizacije u Republici Srpskoj nastaviti, a toga se posebno plašim”, kaže Vulin.

On u razgovoru za ATV poručuje “da Europa treba da čuje šta Srbi žele, ako hoće mir”.

“Snažna i jedinstvena Srpska je za ne daj Bože. To je veća snaga od bilo kakvog oružja. Ja se nadam da ni Evropa koja šalje svoje predstavnike ne želi sukob u svom dvorištu. Ako bi došlo do sukoba na prostoru Balkana, to je stravičan udar za Evropu. Ima li tamo neko ko razmišlja barem jedan korak unaprijed. Ako hoće da obezbijede mir, onda treba da razmišljaju šta Srbi žele. Neće Srbi ratovati, ali sukobi na Balkanu počinju tako što Srbi na Balkanu ostanu bez prava na postojanje i što onda neko krene na njih. Ako Evopa želi mir, neka poslušaju malo šta Srbi kažu”, kaže Vulin.

O odluci da se otkaže vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije:

“Ta vježba je bila dogovorena u vrijeme kada sam ja bio ministar odbrane. Međutim, očigledno je politika preuzela stvari u svoje ruke. Načelnici generalštaba su se lako dogovorili, vojnički, vrlo brzo. Ali ovo je očigledno politička poruka: “Niste dobrodošli, nećemo sa vama”.

Ministarstvo odbrane Srbije je s razlogom bilo suzdržano, ne treba da se miješamo u politiku, mišljenja je Vulin ali poručuje “da se plaši kako je to jasan pokazatelj šta Sarajevo misli o Srbiji i da ih ne smatraju partnerima”.

“Vježbali smo sa čitavim regionom, šta je problem da vježbamo i sa BiH? Ako ima problem onda u redu. Sada znamo da ima problem, mislili smo da je sve u redu”, kaže Vulin.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo