Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Vulin: Članstvo Kosova u NATO-u bi bila izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom

Nemojte propustiti

– Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a mapa puta za NATO je kompliciranija nego za Europsku uniju, rekao je Vulin.

Ministar vanjskih poslova Aleksandar Vulin prokomentarisao je mogućnost vanrednog primanja Kosova u NATO rekavši kako bi to bila izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom. Vulin je dodao da bi primanje Kosova u NATO bila prekršena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a kao i povelja Sjevernoatlantskog saveza.

Upravo se čita:  Kako komšije 'deru' turiste: 'Vožnju taksijem u Splitu platili su 180 eura'

Kosovski parlament prošlog je tjedna, potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu, usvojio rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u.

– Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a mapa puta za NATO je kompliciranija nego za Europsku uniju, rekao je Vulin.

Kosovo je pod nadzorom međunarodnih snaga (KFOR) od 1999. nakon završetka ratnih sukoba između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga, te povlačenja srpske vojske i policije, dok službeni Beograd inzistira na poštivanju Rezolucije 1244 VS UN-a koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu.

Upravo se čita:  Mladić iz BiH vozio 200 km/h sa nevažećom dozvolom, čeka ga žestoka kazna

– Ako sve to preskočite vi ih (Kosovo) samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može a da ne odgovori, rekao je Vulin.

Tada bi, kako je ocijenio, rekli da po 5. članu Povelje NATO članica tog saveza mora biti zaštićena, što bi otvorilo mogućnost da se bombardira Srbija.

Upravo se čita:  Vučić: Srbija spremna da unaprjeđuje partnersku saradnju sa američkom vojskom

Vulin je rekao kako osim toga ne bi bilo drugog razloga da se Kosovo primi u NATO.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo