Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Vulin: Mir u BiH nije odluka Izetbegovića, već Srbije i Republike Srpske

Nemojte propustiti

– Srbija je sačuvala mir u BiH, ali ne zahvaljujući Izetbegoviću, već uprkos njemu – poručio je Vulin odgovarajući na izjave Izetbegovića.

Ministar unutrašnjih poslova i i predsjednik Pokreta socijalista Srbije, Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija sačuvala mir u BiH, ali ne zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću, već uprkos njemu.

– Mir u BiH nije odluka Izetbegovića, ali jeste Srbije i Republike Srpske. Da se Izetbegović pita, BiH bi nestala u krvoproliću, zato i prebrojava Srbe i Bošnjake i zato poziva na ukidanje Republike Srpske. Zato i poslije sedam godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici još uvijek nemamo imena ni izvršilaca ni nalogodavaca, rekao je Vulin.

On ističe kako mu nije jasno gdje tačno Izetbegović vidi negativan uticaj Rusije, te dodaje kako “iz Rusije nikada nisu došli prijedlozi za rušenje Dejtonskog sporazuma, ali iz mnogih drugih zemalja jesu, a najviše od samog Izetbegovića i SDA.”

– Srbija je sačuvala mir u BiH, ali ne zahvaljujući Izetbegoviću, već uprkos njemu – poručio je Vulin odgovarajući na izjave Izetbegovića.

Podsjećamo, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je ukazao na blokade i opstrukcije, a posebno na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu od političkih struktura iz entiteta RS. U tom kontekstu je naglasio ulogu Rusije i Srbije, naročito u kontekstu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

– Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija je razarala na Balkanu. Nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo šta je bilo u Bosni i Hercegovini i umjesto da spuste loptu, umjesto da plate odštetu i umjesto da se ponašaju na civiliziran način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas, kazao je Izetbegović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo