Srijeda, 28 rujna, 2022

Vulin: Ukoliko Hrvatska određuje put Srbije ka Evropskoj uniji, vrijeme je da se vratimo s njega

Nemojte propustiti

– Evropska unija bi se morala izjasniti da li će odustajanje Srbije od potrage za pravdom biti uslov za članstvo u njoj kao što govore funkcioneri Hrvatske – rekao je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je potrebno da se ova zemlja na vrijeme vrati s puta u Evropsku uniju ako joj ga određuje Hrvatska.

Povodom najava funkcionera Hrvatske da će utjecati na pregovore Srbije sa EU, jer je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv hrvatskih oficira, koji se terete da su raketirali kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti, Vulin se oglasio.

– Evropska unija bi se morala izjasniti da li će odustajanje Srbije od potrage za pravdom biti uslov za članstvo u njoj kao što govore funkcioneri Hrvatske – rekao je Vulin.

Kako je Vulin poručio, potrebno je znati da li su u EU “zločini prema Srbima dozvoljeni i da li su to te evropske vrijednosti o kojima govore, zbog kojih trebaju priznati Кosovo, ukinuti RS i uvesti sankcije Rusiji”.

Podsjetimo, predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković je tim povodom rekao da će Hrvatska koristiti pregovore sa EU kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati.

– Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju se evropski ponašati. Moraju odlučiti žele li prema Rusiji ili Zapadu – poručio je Jandroković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocjenila je da hrvatsko rukovodstvo “sada i zvanično prijeti” da će blokirati evropski put Srbije, sudeći po izjavi Jandrokovića.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo