Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Vulin: Zabrinut sam za srpski narod, iza svega je Ðukanović

Autor:Tanjug

Nemojte propustiti

Vulin je naveo da ovo nema veze sa ustoličenjem mitropolita Joanikija i dodao da je i pokojni mitropolit Amfilohije ustoličen na Cetinju, kao i mitropoliti prije njega.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je zbog dešavanja u Crnoj Gori zabrinut zbog onoga što može da se desi srpskom narodu, ali i svim građanima Crne Gore te ocijenio da iza svega ovoga stoji predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović.

Vulin je u izjavi za Tanjug podsjetio da se patrijarh srpski Porfirije nalazi na teritoriji Crne Gore zajedno sa više vladika koji su državljani Srbije i dodao da je veoma zabrinut za sve ono što može da im se desi, te da je posebno zabrinut zbog onoga što može da se desi i srpskom narodu, ali i svim građanima Crne Gore.

“Neće se ovo zlo završiti na Srbima, neće se ovo zlo završiti tako što će neko napasti Cetinjski manastir. Ovo zlo će biti naneto svim građanima Crne Gore”, rekao je Vulin i dodao da sa velikom zabrinutošću i iskrenim razočaranjem, strahom i zebnjom posmatra sve što se dešava na Cetinju.

Naveo je da je sve ovo što se dešava na Cetinju hronika najavljenih sukoba i nereda.

Dodao je da se, prema novinarskim izvještajima, na Cetinju trenutno nalaze i bivši direktor policije Crne Gore Veselin Veljović, a uz njega i nekoliko poslanika DPS-a.

“Navodno je, po novinarskim izveštajima i bivši predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Cetinju, sa njim je čak i Nenad Čanak koji tamo ko će znati u čemu učestvuje i šta pokušava da uradi ili kaže, kako da i on dodatno podbuni građane Crne Gore ne bi li jurišali jedni na druge, zbog čega sam zabrinut”, rekao je Vulin.

Kako je ocijenio, “ovakva antisrpska histerija nije viđena od početka devedesetih godina”.

“Ovo je nezabeleženo, ovakav stepen mržnje možda može da se poredi sa linčovanjem Aleksandra Vučića u Srebrenici”, rekao je Vulin i dodao da se ovo nije moglo ni zamisliti.

Naveo je da ovo nema veze sa ustoličenjem mitropolita Joanikija i dodao da je i pokojni mitropolit Amfilohije ustoličen na Cetinju, kao i mitropoliti prije njega.

“Nema govora da ovo ima bilo kakve veze sa mitropolitom Joanikijem, sa srpskim patrijarhom i Srpskom pravoslavnom crkvom. Ovo ima veze sa željom da se Srbima pokaže da su nepoželjni i nepodobni, da moraju da napuste Crnu Goru ili bar da napuste srpsko ime i religiju”, rekao je Vulin i istakao:

“Iza svega ovoga stoji predsednik Crne Gore koji će izazvati svaki incident i nemir kako bi homogenizovao svoje biračko telo i pokušao da se zadrži na vlasti. On svoju vlast izjednačava sa slobodom. On svoj ostanak na vlasti izjednačava sa svojim životom i kao što vidite, tako se i ponaša”.

Vulin je istakao da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić sa ovim nemaju nikakve veze, osim što su iskreno i veoma zabrinuti za položaj Srba u Crnoj Gori i sve ono što se dešava danas ili što će se dešavati sutra prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Na pitanje kako komentariše reakciju Vlade Crne Gore, Vulin je odgovorio:

“Da u Srbiji neko pokuša da spreči postavljanje katoličkog nadbiskupa i da sam ja ministar unutrašnjih poslova, ova rulja ne bi ni prišla takvom mestu. Ovo je sramota i nedostojno organizovane države i policije. Ovo policija ne sme da dozvoli”, poručio je on.

Vulin je rekao da je u ovom trenutku daleko više policajaca u Podgorici gdje je sve mirno, nego na Cetinju gdje ima nereda.

“Profesionalno posmatrano, to se ne da objasniti. Nema policije na svetu koja bi, ako je vođena i organizovana, dopustila probijanje kordona ili ugrožavanje života i imovine građana koje je zadužena da štiti. Ovo srpska policija sebi ne bi dopustila”, istakao je Vulin.

Na pitanje da li misli da je realno da dođe do završetka ceremonije ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija sutra na Cetinju, obzirom na trenutna dešava u prestonici Crne Gore, Vulin je rekao da je rano da se o tome govori pogotovo što, kako kaže, ništa ne zavisi od Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

“Milo Ðukanović i njegovi crnogorski šovinisti zajedno sa, slobodno mogu da kažem, ustašama koje su se okupile, imaju svu odgovornost za ono što će se dešavati sutra”, rekao je Vulin i zaključio:

“Ne može se od žrtve tražiti da bude odgovorna za dželata, kao što se ne može tražiti od Srbije i Srpske pravoslavne crkve da se na bilo koji način izjašnjavaju kada je u pitanju ovo ustaško ludilo u Crnoj Gori”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo