Srijeda, 16 lipnja, 2021

Wall Street Journal o Dodiku: Saveznik Zapada koji je okrenuo leđa

Nemojte propustiti

Prestižni magazin Wall Street Journal objavio je članak o politici predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Originalnu verziju članka možete pročitati na linku OVDJE.

Tekst prenosimo u cjelosti:

“Dvadeset godina nakon što su Sjedinjene Američke Države uspostavile mir na području BiH, lideri koji su se tada zakleli da će izgraditi demokratiju po načelima Evrope, sada ponovo okreću leđa Zapadu.

BiH postaje tlo na kojem prevladavaju nacionalisti kao što je Milorad Dodik, koji je prvi stekao naklonost Washingtona devedesetih sa porukama koje promovišu mir i obećanjem da će raditi na nacionalnom ujedinjenu. Tadašnja državna sekretarica Madeleina Albright je njegov dolazak na političku scenu okarakterisala kao “dašak svježeg zraka”, kazao je njezin glasnogovornik u tom periodu.

Ovih dana, vlasti SAD-a kažu da je gospodin Dodik, predsjednik Republike Srpske, postao glavna prepreka u procesima koje BiH mora provesti kako bi se pridružila Evropskoj Uniji i NATO-u.

Podigao je prašinu kazavši američkom ambasadoru da “odj*be”, a sve druge je nazvao nepoželjnim i totalno “beskorisnim”. Također, nije se sastao sa američkim ambasadorom nijednom u protekle tri godine.

“Odbijam da budem njihov pokusni kunić”, kazao je u intervjuu u predsjedničkoj palati. “Dani su odbrojani kada Evropa ili Amerika objave nešto što se odmah prihvati”.

Američke vlasti su ove poruke ocijenile kao razočaravajuće s obzirom da je isti akter nekada opisan kao glavni faktor američkih napora da izgrade stabilnu naciju.

S obizrom da je BiH zaradila kandidatski status za pridruživanje EU, a ista je preokupirana problemima kao što su migracije i Brexit, mnogi građani se pitaju da li će EU postojati do perioda kada dođe trenutak da se BiH priključi.

Milorad Dodik je kazao da ne zna da li je EU vrijedna da joj se pridruži:

“Evropa je jako depresivna”, kazao je.

Dominacija stranke Milorada Dodik je potvrđena na oktobarskim izborima kada je trijumfovala na lokalnim izborima širom Republike Srpske.

Američke vlasti, ipak, kažu da BiH nije u potpunosti izgubljena u očima Zapada.

“Građani BiH žele biti dio evropske porodice”, navedeno je iz Ambasade SAD-a.

Također, EU zvaničnici smatraju da retorika Milorada Dodika neće skrenuti BiH sa puta pridruženja EU.

“Ako narod izabere lidera nacionalistu, onda je to njihov izbor”, kazao je Lars – Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

“Nećemo dozvoliti da nas to zaustavi. Imamo mnogo nacionalista u našim zemljama danas”, dodao je.

Krajem devedesetih zvanični Washington je pomogao da se Dodik postavi na mjesto premijera bosanskih Srba. Kada je njegova stranka doživjela poraz na izborima 2000. godine, on se okrenuo protiv ideje bosanskog jedinstva i veza sa Zapadom. 2006. se kandidovao na izborima pod retorikom nacionalizma i od tada nije izgubio izbore.

Ekonomija njegove regije prolazi teške trenutke a populacija opada jer mladi ljudi odlaze u sve većem broju. U jednoj anketi, 46 posto ispitanika je opisala situaciju kao “letargičnu”.

To je razočarenje za strane diplomate koji su nekoć u Dodiku vidjeli nadu.

“On je bio nada Zapada”, kazao je visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, zadužen za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dodik sada gradi vlastito carstvo.. Zapadna zajednica bi trebala razmisliti o njegovom uklanjanju”, kazao je on tada”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo