Subota, 18 rujna, 2021

Weber: Dodik je zalutao i izgubio Vučićevu podršku, pitanje je da li će se više vraćati u institucije BiH

Autor:N1

Nemojte propustiti

S obzirom na to da je Dodik ranije rekao da će se sastati sa Schmidtom, ali ne kao sa visokim predstavnikom već bivšim njemačkim ministrom. Weber je mišljenja da se Schmidt neće sastati sa Dodikom pod takvim uslovima.

Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, komentarisao je jučerašnji sastanak Angele Merkel, njemačke kancelarke sa Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom u BiH te kako će izgledati njegovo djelovanje u BiH.

Weber je naglasio da je sastanak Merkel i Schmidta bio poprilično protokolaran bez nekih konkretnih tema, ali da je potvrdio, kako kaže, ranije konstatacije novog visokog predstavnika u BiH da je njegovo imenovanje zapravo bilo lična inicijativa njemačke kancelarke.

IZOSTANAK PODRŠKE RUSIJE I KINE

Koliko Schmidtovo djelovanje može “kočiti” činjenica da Rusija i Kina nisu bile za njegovo imenovanje, odnosno da ga ne priznaju.

Weber ističe da ne vjeruje da će to imati efekat na Schmidtov rad.

– Odmah je jasno da Schmidt ima jaču podršku u odnosu na njegovog prethodnika. Zapad se po prvi put nakon 15 godina slaže oko uloge i jačanja OHR-a i to je veoma važna stvar. Na drugoj strani, odbijanje podrške od Rusije je neka disidentska uloga i to nije ništa novo. Vidimo već 15 godina unazada da Rusija pruža podršku ne srpskom narodu i Republici Srpskoj, već lično Miloradu Dodiku čije djelovanje često nije bilo u skladu sa Dejtonskim sporazumom i koji osporava OHR što nije u skladu sa međunarodnim pravom. Tako da to ništa nije novo, Rusija je imala više simbolično djelovanje u PIC-u. To što je i Kina uz Rusiju ne košta je ništa nije član PIC-a i ne vjerujem da će sve to imati efekat na djelovanje Schmidta, naglasio je.

O BLOKADI INSTITUCIJA BIH

Trenutno je na sceni blokada državnih institucija i to je reakcija koja je uslijedila u Republici Srpskoj nakon što je Inzko nametnuo zakon. Na pitanje da li će Schmidt posegnuti za nekim ovlastima i djelovati “agresivnije” po tom pitanju Weber je konstatovao da za tim, u jednu ruku, nema potrebe.

– Naredna godina je svakako izborna i tu će se mnogo stvari riješiti. S druge strane, ova godina ima još četiri mjeseca i ta blokada institucija ako se zadrži toliko nije ništa ukoliko uzmemo u obzir proteklih 15 godina. Tako da se nije puno toga ni izgubilo, ali svakako ni dobilo ovim blokadama. Tu je i Schmidt koji još nije smislio strategiju djelovanja prema BiH, ali vjerujem da će jedan dio toga biti fokus na onome što njegov prethodnik nije uradio. Prije svega mislim na jačanje Dejtonskog sporazuma, da brani BiH i njene institucije pri čemu se misli i na ovakve incidente, kazao je.

S obzirom na to da je Dodik ranije rekao da će se sastati sa Schmidtom, ali ne kao sa visokim predstavnikom već bivšim njemačkim ministrom. Weber je mišljenja da se Schmidt neće sastati sa Dodikom pod takvim uslovima.

– Time bi Schmidt praktično sam sebi ugrozio autoritet koji tek treba graditi. S druge strane, vidim da ova eskalacija situacije pod vodstvom Milorada Dodika u RS pokazuje da je on već malo zalutao s obzirom na to da nema podršku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbija jer njegov interes nije podizanje tenzija prema Njemačkoj. Tako da je već to sve dovedeno u pitanje i vidjet ćemo hoće li se naredne izborne godine sve to riješiti i hoće li se Dodik vraćati ikako u institucije BiH. Schmidt neće sigurno ići na noge Dodiku, poručio je Weber, piše N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo