Petak, 17 rujna, 2021

Weber: Vučić da ode u Srebrenicu i da se distancira od Dodika

Nemojte propustiti

Viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber smatra da premijer Srbije Aleksandar Vučić treba da ode na komemoraciju u Srebrenicu 11. srpnja, ali i da prestane podržavati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javlja Tanjug.

“Premijer Vučić bi trebao jasno i javno kazati da ne podržava politiku režima Milorada Dodika koja podrazumijeva prijetnju secesijom i stalno podrivanje ustavnog poretka BiH”, rekao je Weber.

Prema riječima Vebera, to bi otvorilo put da Srbi u BiH dobiju političke predstavnike koji će im omogućiti da vode normalan, pristojan život i put ka procesu dogovora građana i naroda BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, do dogovora o novom ustavno-institucionalnom uređenju države koji će zadovoljiti potrebe svih građana.

Upitan kako vidi ponašanje Srbije u odnosu na britanski prijedlog rezolucije u UN o Srebrenici, Veber kaže da ga ocjenjuje kao “očekivano kompromisno rješenje između starih nacionalističkih uvjerenja Vučića i Nikolića iz devedesetih godina, te suvremene političke orijentacije ka EU-integraciji”.

Veber smatra da je londonska vlada u samom nacrtu rezolucije već unaprijed napravila kompromis ka Beogradu i Banjaluci.

Prema njegovim riječima, tekst najvećim dijelom već predstavlja depolitizaciju, tj. potpunu relativizaciju ratnih zločina i genocida u Srebrenici i političke odgovornosti, osim u jednom jedinom dijelu – u inzistiranju na pojmu genocida kao pravnoj kategoriji.

“No pokazalo se ono očekivano – da i Vučić i Nikolić kao i najveći dio društva u Srbiji iu Republici Srpskoj (kao iu široj regiji) i dalje” genocid “isključivo razumijevaju kao ideološku, ne pravnu kategoriju. Da ironija bude veća – ta ideološka percepcija “genocida” se razvila u socijalističkom sustavu Jugoslavije “, rekao je on.

Na pitanje vjeruje li Srbija i Rusija nisu postigle dogovor o kontrauslugu u vezi s rezolucijom u UN, on kaže da vjeruje da Beograd nije ozbiljno ni tražio dogovor jer bi se time pozicionirao protiv EU i SAD.

Veber smatra da Vučić treba da ode u Srebrenicu, makar da se suoči s rezultatima politike koju je i sam svojevremeno zastupao.

“Očigledno s ovim premijerom ‘pomirenje’ i normalizacija odnosa sa BiH je moguća samo po cijenu relativizacije zločina i odgovornosti iz devedesetih godina. Nek tako bude. Čini mi se da je daleko veći problem što to vuče sa sobom nejasnu politiku prema Republici Srpskoj”, kaže Weber.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo