Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

WHO: Električne cigarete opasne za maloljetnike

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je danas zabranu prodaje elektronskih cigareta maloljetnicima uz ocjenu da njihova upotreba predstavlja “opasne prijetnje” za zdravlje maloljetnika i fetusa.

Stručnjaci su se založili i za zabranu upotrebe tih cigareta u zatvorenim prostorima “barem dok se ne dokaže da para koja se izdiše nije opasna po osobe koje se nalaze u istom prostoru”, navodi se u dokumentu koji je danas objavila WHO.

“Postojeći dokazi pokazuju da para iz elektronskih cigareta nije samo ‘vodena para’ kako često navode proizvođači”, dodaje se.

Zdravstveni stručnjaci su naveli i da upotreba tih cigareta “predstavlja opasne prijetnje za adolescente i fetuse”.

Kako navodi WHO, postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da treba upozoriti “djecu, adolescente, trudnice i žene koje žele da rađaju” na dugoročne posljedice koje može imati upotreba elektronskih cigareta na “razvoj mozga”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo