Utorak, 18 siječnja, 2022

WHO upozorava: Vraća nam se svinjska gripa, ove godine očekuje se mnogo oboljelih

Nemojte propustiti

Svinjska gripa poslije godine stagnacije ponovo bilježi rast u cijelom svijetu. Upozorenje stiže iz Svjetske zdravstvene organizacije koja je ovu prognozu dala na temelju povećanog broja oboljelih od gripe virusa tipa H1N1

vakcineNaime, nakon 2009/2010., kad je harala svinjska gripa, prošle je sezone virus gripe H1N1 gotovo iščeznuo, kažu epidemiolozi, ali za to nemaju pravo objašnjenje.

Drugim riječima, nakon kratke pauze pandemijska gripa ove bi sezone ponovo mogla imati značajan udio među oboljelima jer je prekratko vrijeme od prve pojave tog tipa virusa pa građani nisu uspjeli steći dovoljan imunitet.

Virusi gripe A i B

– Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je trenutno u cirkulaciji podjednaka razina virusa gripe A i B. No, kad se govori o virusu A, 25 posto oboljelih ima H3N2, a oko 15 posto ima pandemijsku gripu H1N1 – kaže epidemiolog dr. Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prenosi Jutarnji list. Napominje da se neuobičajena cirkulacija bilježi i kod virusa B, odnosno podjednako su zastupljene obje linije, i to Victoria i Yamagata.

Dodaje također da je upravo izostanak virusa svinjske gripe prošle godine razlog što je broj oboljelih pao na 44.000, a i umrlih je bilo gotovo tri puta manje. I to govori koliko je virus gripe nepredvidiv i kako je teško uoči sezone predvidjeti njegovo kretanje, kao i razmjere moguće epidemije.

Kod prvog slučaja gripe zabilježenog u Zagrebu laboratorijski je potvrđeno da se radi o tipu B.

Cjepivo za sve vrste

Prve prognoze o vrstama virusa gripe koji će kružiti u svijetu inače se postavljaju nakon što gripa stigne na južnu hemisferu, odnosno Australiju i Novi Zeland, gdje se pokazalo da u B tipu virusa nema, kao što je to uobičajeno, jednog dominatnog soja nego je bio podjednak broj oboljelih u svim vrstama.

Inače, prvi oboljeli od gripe u Evropi obično se pojavljuju upravo u decembru, a sve kulminira u februaru. Zbog toga cijepljenje i počinje u novembru kako bi se do početka sezone gripe razvila otpornost prema toj virusnoj bolesti, čija se opasnost nerijetko podcjenjuje. Epidemiolozi preporučuju da se cijepe oni koji to do sada nisu učinili jer je to jedina učinkovita zaštita.

Osobe slabog imuniteta

No, ljekari upozoravaju da bi se cijepiti trebale sve osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici te imunološki kompromitirane osobe poput oboljelih od raka, odnosno onih koji prolaze teške terapije poput liječenja hemostaticima ili kortikosteroidima.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo