Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Wigemark-Dodik: Zadovoljstvo zbog stupanja na snagu SAA

Nemojte propustiti

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je u Banjoj Luci da je danas izuzetno važan datum zbog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, koji podrazumijeva određene obaveze s obje strane.

“Želimo stabilnost u ovoj zemlji i ekonomsku i politiku i nije ni u čijem interesu da imamo nestabilnost”, naglasio je Wigemark.

Nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Wigemark je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je razgovarano o poboljšanju ekonomske situacije, otvaranju novih radnih mjesta uz stav da su ekonomske reforme ključno pitanje na kojem moraju raditi domaći zvaničnici, jer to neće biti nametnuto od EU.

Wigemark je dodao da je razgovarano o tome kako približiti BiH EU da bi u jednom ternutku i postala članica evropske zajednice država.

“RS ima vrlo značajnu ulogu u zakonodavnom smislu, usklađivanja zakonodavstva s evropskim zakonoma, u skladu s njenim nadležnostima unutar BiH”, dodao je šef Delegacije EU u BiH izrazivši zadovoljstvo jer ga je Dodik uvjerio u opredjeljenje tog bh. entiteta za evropski put BiH.

“EU nije utopija, nemamo rješenje za sve odgovore, ali za današnje prilike jeste najbolji odgovor”, naglasio je Wigemark i dodao da se obnovljeni pristup EU s BiH bavi pragmatičnim pitanjima kako pomoći BiH u približavanju EU te da EU ne uvjetuje pitanja promjene Ustava ili neka druga, ali želi jednog sagovornika u BiH koji zastupa interese svih u zemlji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je danas stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Ponovio je da RS želi da bude vidljiva na evropskom putu BiH, u obimu kolike su njene nadležnosti.

“To ostaje politika RS-a”, dodao je Dodik.

Naveo je i da je RS ranije dala doprinos da se riješi pitanje presude „Sejdić-Finci“ te da RS želi da vidi napredak o evropskim pitanjima, na čemu tek predstoji veliki posao.

Entitetski predsjednik je naveo i da je neophodno da BiH adekvatno odgovori na primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o pitanju trgovinskih i ekonomskih odnosa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo