Petak, 30 srpnja, 2021

Wigemark: Građani iskazali volju za napredak odnosa između BiH i EU

Nemojte propustiti

Članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Larsom -Gunnarom Wigemarkom o prioritetima koje zakonodavna vlast mora ispuniti kada su u pitanju obaveze nakon što u ponedjeljak stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Šef Delegacije EU u BiH naglasio je, nakon sastanka, da parlament ima ključnu ulogu kada je u pitanju usklađivanje bh. zakonodavstva s pravnom stečevinom Evropske unije, dodajući da su BiH potrebni kapaciteti za taj proces u čemu je EU spremna pomoći bh. vlastima kao što je to do sada i činila.

Kazao je da svaka zemlja članica EU ima svoje političko uređenje tako i BiH ima ima svoj sistem koji je složen, ali i EU ima složen sistem, no zemlje EU usaglasile su se o nizu principa i standarda što i BiH treba učiniti, te je Wigemar istaknuo da većina građana želi vidjeti napredak u odnosima između BiH i EU.

Da bi se to ostavrilo, kaže specijalni predstavnik EU, pred BiH su brojne obaveze među kojima su ekonomske reforme, reforme socijalnog sistema i reforme u smislu uspostavljanja pravne države koje trebaju poštovati standarde EU, zbog čega je važno stupanje na snagu SSP-a koji daje okvir za ozbiljne iskorake u ovom pravcu.
– Ukoliko postoji jasna volja ljudi da se ide naprijed, a ako ta želja bude praćena političkom voljom sva pitanja se mogu rješavati na tehničkom nivou – kazao je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Predsjedavajući oba doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) i Bariša Čolak (HDZBiH) kazali su da je od izuzetne važnosti uspostaviti svakodnevnu saradnju između BiH i EU, ali i učiniti sve što su zadaci ovih domova da bi se implementiralo sve potrebno za evopske integracije države.

– Pred nama je ozbiljan paket ekonomsko-socijalnih reformi, reforme kada je u pitanju zaživljavanje pravne države i vladavine prava, izmjene izbornog zakonodavstva i niz drugih reformi – pojasnio je Čolak.

Džaferović je kazao da je pred parlamentom da ispuni sve ono što budu njegovi zadaci nakon što se definira mapa puta između EU i Vijeća ministara BiH o reformama u realnom sektoru, odnosno pred PSBiH će biti obaveze iz te mape puta.

Također, kada je u pitanju finansijska pomoć EU i ono što treba da prati tu mapu puta je zapravo ratifikacija okvirnog sporazuma IPA 2 što je zadatak oba doma PSBiH, a Džaferović je najavio i da će se u narednim danima razgovarati o uspostavljanju odbora između EU i BiH koji treba ujesen zasjedati.

SSP između BiH i EU potpisan je u Luksemburgu 16. juna 2008. godine, ali zbog zastoja u provođenju reformi nikada nije stupio na snagu. Nakon što su se politički lideri krajem prošle godine obavezali za opredijeljenost BiH na njenom putu ka EU, predloženo je da taj sporazum stupi na snagu što će se dogoditi u ponedjeljak, 1. juna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo