Petak, 30 srpnja, 2021

Wigemark: Reformska agenda nije švedski sto

Nemojte propustiti

Reformska agenda predstavlja jedinstven set mjera koji se ne može rasparčati, kako to ko poželi, to nije švedski sto, izjavio je danas u Sarajevu šef delagacije u EU u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, nakon održanog sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

On je kazao kako je upravo danas prošlo godinu dana od općih izbora te je ocijenio da je u proteklim mjesecima ipak napravljan određeni napredak, u provođenju reformi.

– Pitanje akciza, reforma javne uprave su pitanja koja zahtjevaju ozbiljan pristup. Upravo se na razgovorima u vezi s reformom državne službe pokazuje spremnost vlasti na riješavanju ovog pitanja. Naš cilj je da se spriječi politiziranje ovog problema – kazao je Wigemark.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Wigemark je rekao da je to odvlačenje pažnje od socio-ekonomskih pitanja te je pozvao sve političke subjekte da se fokusiraju upravo na ovaj segment.

– U Reformskoj agendi postoji i jedan dio koji se odnosi na vladavinu prava. Svi dijelimo zabrinutost u vezi sa funkcioniranjem pravosuđa. Ali referendum u jednom entitetu nije način da se to riješi – poručio je Wigermark.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo