Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Wizz Air među prvima počeo s letovima, putnici nose maske: Evo kad bi se u BiH moglo očekivati oživljavanje aviosabraćaja

Nemojte propustiti

Wizz Air je prošle nedjelje saopštio da planira da neke od svojih aviona vrati u promet za osnovna putovanja.

Avion mađarskog niskobudžetnog prevoznika Wizz Air letio je na londonski aerodrom Luton iz Sofije, čime je ta kompanija postala jedna od prvih u Evropi koja je ponovo pokrenula rute tokom pandemije koronavirusa.

Barem jedna osoba viđena kroz prozor aviona nosila je masku za lice, a na aerodromu su se nalazile desetine putnika, raspoređenih po propisima socijalnog distanciranja, vjerovatno čekajući povratni let koji je usljedio ubrzo nakon toga, prenosi Reuters.

Evropske aviokompanije prizemljile su veći dio svoje flote u posljednjih šest sedmica dok su vlade uvele ograničenja putovanja radi borbe protiv širenja virusa.

Ali Wizz Air je prošle nedjelje saopštio da planira da neke od svojih aviona vrati u promet za osnovna putovanja.

Aviokompanija navodi da je važno aktivirati infrastrukturu jer postoje ljudi širom Evrope koji moraju da putuju zbog posla.

Aviokompanija, čiji je geografski fokus na centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je da svi putnici moraju da nose maske na letovima, dok će posada nositi maske i rukavice.

U BiH ništa prije 1. juna

Dok se u susjednim zemljama pripremaju za oživljavanje putničkog aviosaobraćaja, u Bosni i Hercegovini će se na ove mjere još sačekati.

Vijeće ministara BiH je juče, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, produžilo primjenu Odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini sa 30. aprila na 1. juni 2020. godine.

U Srbiji je obnova komercijalnih letova bila planirana “oko 1.maja”, ali je prolongirana do 18. maja, kada bi trebalo da bude otvoren beogradski aerodrom Nikola Tesla.

U Hrvatskoj Croatia Airlines ponovno će započeti domaće letove 11. maja, a potom će početi i sa međunarodnim letovima. Iz ove aviokompanije su poručili da će biti prvi prijevoznik koji će turiste dovesti u Hrvatsku i omogućiti povezanost te zemlje sa svijetom.

U Makedoniji, slično kao u BiH, nema datuma ponovnog otvaranja međunarodnih aerodroma za komercijalne letove. Makedonsko Ministarstvo saobraćaja i veza saopštilo je da nije dat datum ponovnog otvaranja dva međunarodna aerodroma, u Skopju i Ohridu, jer nije moguće predvidjeti razvoj situacije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo