Ponedjeljak, 1 ožujka, 2021

Wizz Airova nova baza u Sarajevu najviše će ugroziti mostarski aerodrom, ali i Banjaluku i Tuzlu

Nemojte propustiti

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Iz SDA ministru vanjskih poslova Hrvatske poručili: “Ako si zainteresovan za takva rješenja, implementiraj ih u Hrvatskoj!”

Bilo kakvo rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu BiH neće biti prihvaćeno...

“Mevlida, sretan ti 1. mart”: Kod Doboja postavljen bilboard za direktoricu škole koja je kaznila učenicu zbog obilježavanja Dana državnosti BiH

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično...

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović: Referendum o nezavisnosti je preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i...

Sarajevski aerodrom lani je uslužio 249.642 putnika, što je 78,2% manje u odnosu na 2019. godinu kada ih je bilo 1,143.680. Želeći pomoći tom javnom poduzeću, Federalna vlada ga je u januarau izuzela od isplate dobiti na razdoblje od deset godina.

Niskotarifni zračni prijevoznik Wizz Air najavio je otvaranje svoje baze u Sarajevu, gdje će u maju biti smješten njihov avion Airbus A320. Pokrenut će devet novih linija iz Sarajeva prema gradovima u sedam europskih zemalja.

Wizz Air u BiH posluje još od 2013. kada je prvi avion poletio iz Tuzle za Malmö. Ovim širenjem Wizz Air nastavlja rast svojih operacija u BiH za 50 posto, čime zadržava lidersku poziciju na tržištu. Njihov avion obavljat će letove na linijama za Bruxelles, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London, Memmingen, Basel i Pariz, s ukupno više od 250.000 mjesta na letovima iz Sarajeva u 2021. godini.

Andras Rado, viši menadžer korporativnih komunikacija Wizz Aira, rekao je da kompanija vidi potencijal i potražnju za jeftinim putovanjima u BiH. Nermin Zijadić, direktor Sektora prometa i usluga u zračnom prometu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dodao je da su zbog brojnih BiH iseljenika posebno važne destinacije do kojih će letjeti Wizz Air.

Udarac i za Banja Luku

Inače, sarajevski aerodrom lani je uslužio 249.642 putnika, što je 78,2% manje u odnosu na 2019. godinu kada ih je bilo 1,143.680. Želeći pomoći tom javnom poduzeću, Federalna vlada ga je u januarau izuzela od isplate dobiti na razdoblje od deset godina. No prema mišljenju Alen Šćurica, analitičara zrakoplovstva, Wizz Airova baza u Sarajevu utjecat će na njihovu tuzlansku bazu, piše Poslovni.hr.

U Tuzli je Wizz Air operirao s dva aviona, te je u ljeto 2018. imao 45 sedmičnih letova, nakon čega je ih je počeo smanjivati. Baza u Sarajevu ozbiljna je konkurencija Tuzli, koja će zbog toga stagnirati, smatra Šćuric.

“I Banja Luka, iz koje leti Ryanair, imat će negativne posljedice zbog otvaranja nove baze Wizz Aira, koja će privući dobar dio putnika. Wizz Air će u Sarajevo privući putnike s područja između Banja Luke i Sarajeva (Doboj, Tešanj, Zavidovići, Žepće, Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Travnik) koji su do sada bili orijentirani na banjalučki aerodrom, ali i one iz same Banja Luke”, napisao je Šćuric na portalu Zamaaero.

Konkurencija Croatia Airlinesu?

Prema njegovim riječima, najveći će gubitnik biti mostarski aerodrom. “Mostar je imao veliku šansu pridobiti Wizz Air. No nakon otvaranja nove baze u Sarajevu šansa za mostarsku bazu sada je minimalna. Budući da je Lufthansa potpuno srezala Eurowings Mostaru je ostalo samo da pridobije Ryanair. Wizz Air će u Sarajevo privući velik broj putnika iz Mostara, a ista kompanija leti i iz Splita, tako da se mostarski aerodrom našao između dva jaka igrača i potencijali su mu daleko manji nego ranije”, objašnjava Šćuric.

BiH avio-kompanija FlyBosnia također je izgubila posljednju priliku za uspjeh jer će Wizz Air letjeti za London i Pariz, linije koje je planirala i FlyBosnia.

Šćuric dodaje da će Wizz Airovi letovi iz Sarajeva biti i izravan udarac kompanijama Air Serbia i Croatia Airlines. Linije za London, Pariz, Memmingen, Kopenhagen, Eindhoven i Bruxelles izravna su konkurencija vezama srpskog i hrvatskog zračnog prijevoznika. Upitna je također i budućnost njihovih letova Sarajevo-Beograd i Sarajevo-Zagreb.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Miro Lazović: “Sve bih uradio kao i ’92, bilo je časno ustati u odbranu Bosne i Hercegovine”

Iako je u medijskom prostoru, kontinuirana kampanja sa osnovnom tezom da je to bio referendum samo dva naroda, Bošnjaka...

Možda vas zanima i ovo