Srijeda, 20 siječnja, 2021

Wolfgang Petritsch najavljuje promjene: “Budite uvjereni da će BiH uspjeti. Uspjet će uz pomoć svojih prijatelja u široj Evropi i preko Atlantika”

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović o preustroju Bosne i Hercegovine: “Mislim da će krajnji rezultat biti država sa multietničkim regijama”

Bosna i Hercegovina je multietnička zemlja, koja ne smije biti podijeljena, kazao je ovo u razgovoru za N1 predsjednik...

Žestoka poruka Miloradu Dodiku iz Europske komisije: Migrante smjestiti na teritorij cijele BiH

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti...

Sud donio odluku: Avdo oslobođen optužbe za kršenje mjera izolacije, traži javno izvinjenje od Tužilaštva

- Doveden sam na rub egzistencije uz nepravdu koja mi je nanesena. Konsultovat ću se sa advokatima jer zaista...

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, a sada predsjednik Maršalovog fonda u Austriji, obratio se video-porukom na svečanoj ceremoniji upriličenoj u povodu 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini koja je sinoć održana u Vijećnici.

“Pogled na 25 godina provedbe Daytona traži da gledamo naprijed. Bilo je izuzetnih postignuća, ali – budimo iskreni – još postoje značajni nedostaci u toj najsveobuhvatnijoj međunarodnoj intervenciji našeg vremena. I dok je otvoreni rat zaustavljen, život za mnoge građane i dalje je težak. I to je jezgrovito rezimirano u sloganu sa protesta 2017.godine, koji glasi: ‘Gladni smo na tri jezika'”, naveo je on.

Kada je, navodi, predao dužnost svom nasljedniku, pokojnom lordu Ashdownu, 2002. godine, već je bilo dogovoreno da se Ured visokog predstavnika postepeno ugasi do 2006.

“No, dok je vojni prelazak sa SFOR-a na EUFOR uspješno proveden, a MKSJ se zatvorio prije dvije godine, OHR je još uvijek tu. Drastično smanjen po veličini, a još više po značaju i položaju. Burna vremena neposredno nakon rata davno su prošla, a s njima i nekada ključna uloga Ureda visokog predstavnika. Stoga je ovogodišnja dvadesetpeta godišnjica prilika da se odlučno stupi na novi, da ga nazovem kooperativni, evropski put. Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Sarajevu izrastao je u jednu od najvećih i najsnažnijih evropskih misija u svijetu, a manji je samo od važne Misije OSCE-a u BiH. Moje je iskreno uvjerenje da je odavno vrijeme za sljedeće smanjenje međunarodnog prisustva u BiH”, navodi Petritsch.

Danas je BiH okružena samo članicama i kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

“Evroatlantski sigurnosni okvir uspješno je uveden u regiji. Sada se mora promovirati domaća odgovornost, uključujući i pomirenje i dobrosusjedske odnose, ukorijenjena u aktivnom građanskom društvu, koje je spremno i na mirni građanski neposluh ako je to potrebno. Emigracija nije opcija. Kada s pravom tražimo od Bosanaca da reformiraju svoju disfunkcionalnu političku praksu, za koju smo i mi dijelom odgovorni, moramo biti još kritičniji prema prevaziđenom i suviše kompleksnom međunarodnom prisustvu u BiH. Tokom posljednjih 25 godina, svijet se dramatično promijenio. Tokom tih 25 godina, dosta je postignuto u BiH, ali puno više treba da se uradi kako bi se prevazišla prošlost koja još uvijek oklijeva da ode. Budite uvjereni da će Bosanci i Hercegovci i njihova zemlja uspjeti. Uspjet će uz pomoć svojih prijatelja u široj Evropi i preko Atlantika”.

Budući da sam sretao uspješne mlade Bosance u Beču, uvjeren sam da će mlada generacija u BiH u konačnici prevazići okrutno nasljeđe prošlosti i osigurati bolji život za sebe. To je ono što želim za svoj drugi dom, kazao je na kraju.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Bakir Izetbegović o preustroju Bosne i Hercegovine: “Mislim da će krajnji rezultat biti država sa multietničkim regijama”

Bosna i Hercegovina je multietnička zemlja, koja ne smije biti podijeljena, kazao je ovo u razgovoru za N1 predsjednik...

Možda vas zanima i ovo