Petak, 29 rujna, 2023

Wolfgang Petritsch upozorava: “U BiH neće doći do novog rata, to je poglavlje zatvoreno, ali postoji opasnost od…”

Preporučeno

Petritsch je istakao kako je potrebno snažnije posredovanje i prisustvo Evropske unije u BiH i Kosovu.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch osvrnuo se na aktuelnu situaciju u BiH, ali i na Balkanu prije svega na dešavanja u Kosovu.

Petritsch je nakon nereda koji su se desili na Kosovu u nedjelju i ponedjeljak prokomentarisao mogućnost od stvaranja otvorenih sukoba između Srbije i Kosova, ali i sukoba u BiH.

Upravo se čita:  Тuzlanski aerodrom u pregovorima s novim kompanijama, moguć povratak giganata

– Uvjeren sam, što se tiče stanovništva na Kosovu i u BiH, pošto govorimo o tome da se ide u novi rat, da je to poglavlje zatvoreno, da do toga neće doći. Ono što se može desiti su teroristički napadi, ali vjerujem u prisutnost NATO-a i EUFOR-a. Geopolitička situacija na Balkanu je sada dosta drugačija. NATO okružuje zone konflikta, što je dobro za budućnost kako Kosova tako i BiH, rekao je on.

Upravo se čita:  Ispravljena nepravda prema penzionerima: Sada je isto na Domu naroda da usvoji ovaj zakon

Petritsch je istakao kako je potrebno snažnije posredovanje i prisustvo Evropske unije u BiH i Kosovu.

Osim toga, dodao je kako je BiH potrebna nova generacija političara koja će zamijeniti sve vodstvo sve tri etničke grupe.

– Ako se ne desi ta promjena, ako se ne promijene osobe, BiH će ostati posljednja u tom dugom nizu kandidata za pridruživanje EU, rekao je on za N1.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo