Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

WWF poziva sve građane Bosne i Hercegovine da učestvuju u Satu za planetu Zemlju

Nemojte propustiti

sat

I ove godine će se diljem Bosne i Hercegovine gasiti svjetla za Sat za planetu Zemlju. WWF poziva sve građane da se u subotu u 20:30 sati gašenjem rasvjete u svojim domovima pridruže najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji. Osmi je to put da se građani svijeta ujedinjuju u mraku kako bi se zajedno prisjetili važnosti očuvanja našeg planeta, a u BiH se akcija provodi šesti put.

„Glavna svrha Sata za planetu Zemlju je stvoriti svijest o problemima s kojima se suočava naš planet: zbog klimatskih promjena, zbog prekomjernog trošenja svih resursa, zbog nebrige“, ističe Bojan Stojanović iz WWF-a. „Svojim malim, individualnim akcijama, možemo postići neizmjerno puno, još posebno ako se, kao u Earth Hour, okupe milijuni ljudi sa zajedničkim ciljem! Svi mi možemo postati super-junaci i promijeniti naš planet nabolje“.

Prvi grad na svijetu koji će se ove subote zamračiti je Auckland na Novom Zelandu, a slijedit će australski gradovi, gdje je cijela priča i započela 2007. godine. Akcija će se završiti 24 sata kasnije gašenjem svjetla na Tahitiju. U BiH će u mrak utonuti Stari most u Mostaru, Banski dvor u Banja Luci, Twist Tower u Sarajevu, Bulevar mira u Brčkom, gradska tvrđava Gradina u Doboju te brojni trgovi i javne zgrade.

Raznim aktivnostima te, dakako, mrakom, inicijativi su se ove godine pridružili i Nacionalni park Una i Park prirode Hutovo blato, članovi WWF-ove mreže Parkova Dinarida. Razne organizirane proslave održavaju se u Livnom, Bugojnom, Širokom brijegu…

Dok će super-junak, ambasador ovogodišnjeg Sata za planet Zemlju Spider-Man uz cijelu filmsku ekipu „Čudesnog Spider-Mana 2“ gostovati na proslavi u Singapouru, WWF poziva građane BiH da se pridruže aktivnostima u njihovom gradu ili se povežu sa prijateljima i organiziraju svoj vlastiti Earth Hour uz svijeće.

Sat za planetu Zemlju 2014. održat će se danas od 20:30 do 21:30

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo