Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Xi Jinping odgovorio Šefiku Džaferoviću: Evo šta je kineski predsjednik poručio predsjedavajućem Predsjedništva BiH

Nemojte propustiti

– Pridajem veliku važnost razvoju odnosa između Kine i BiH i spreman sam da, zajedno s vama, ulažem napore u neprekidno unapređenje bilateralnih odnosa, donoseći blagostanje dvjema zemljama i narodima – poručio je u pismu Jinping.

Predsjednik Narodne republike Kine Xi Jinping odgovorio je na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića u kojem mu izražava zahvalnost na pozitivnoj ocjeni kineskih napora i saradnje s međunarodnom zajednicom u borbi protiv epidemije koronavirusa.

“Trenutno se epidemija širi po cijelom svijetu dok broj novopotvrđenih slučajeva zaraze u BiH kontinuirano raste. Dozvolite mi da u ime kineske vlade i kineskog naroda izrazim duboko suosjećanje vlastima i narodima BiH”, kazao je Xi Jinping na početku pisma.

Čovječanstvo se, kaže on, zajedno suočava s izazovima sigurnosti javnog zdravstva.

“Kineska strana je spremna da jača saradnju u borbi protiv epidemije sa svim zemljama, uključujući BiH, pridržavajući se koncepta zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva. Kineska strana je pružila donaciju medicinskog materijala vašoj cijenjenoj zemlji, otvorila prikladan kanal za BiH za komercijalnu nabavku sredstava u Kini te je spremna da nastavi pružati pomoć BiH u okviru svog kapaciteta, razmjenjuje iskustva i praksu na prevenciji, kontroli i dijagnozi, kao i tretmanu te čvrsto podržava uložene napore vlasti i naroda BiH za borbu protiv epidemije”, naveo je kineski predsjednik.

Ove godine se, dodaje on, bilježi 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH.

“Vjerujem da će tradicionalno prijateljstvo između naših dviju zemalja biti produbljeno kroz saradnju u borbi protiv epidemije. Pridajem veliku važnost razvoju odnosa između Kine i BiH i spreman sam da, zajedno s vama, ulažem napore u neprekidno unapređenje bilateralnih odnosa, donoseći blagostanje dvjema zemljama i narodima. Ovom prilikom vam upućujem dobre želje”, naveo je Xi Jinping.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo