Nedjelja, 1 listopada, 2023

YouTube planira naplaćivati sadržaje

Preporučeno

Počinje novo doba u korištenju snimaka na internetu. YouTube priprema naplaćivanje pojedinih kanala kao pokušaj da tradicionalnoj televiziji odvuče što više kvalitetnog sadržaja i novca od oglašivača.

youtubeYouTube se obratio maloj grupi “proizvođača sadržaja” te ih zamolio da prijave svoje kanale za koje bi korisnici morali platiti kako bi im pristupili. Cijena za korištenje prvih kanala kretala bi se između jednog i pet dolara mjesečno. YouTube razmišlja i o naplaćivanju prijenosa uživo javnih događaja, kao i emisija za samopomoć i o finansijskim savjetima.

Ljudi upoznati s ovom idejom, kažu da bi YouTube najranije mogao početi naplaćivati sadržaj u drugom tromjesečju ove godine, što bi značilo da bi projekt mogao zaživjeti oko aprila. Iz YouTubea se već neko vrijeme spominje uvođenje mogućnosti naplaćivanja sadržaja.

Početni broj kanala koji bi se naplaćivali, bio bi mali, u startu oko njih 25. Dobit od pretplatnika dijelila bi se u omjeru 45 naprema 55 posto, slično kao i za reklame na YouTubeu. Partneri bi, navodno, imali i mogućnost stavljanja reklama na svoje plaćene kanale.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo