Petak, 1 ožujka, 2024

Za 11 mjeseci u RS-u bez posla ostalo preko 19.000 ljudi

Preporučeno

“Prvi put se desilo da smo imali veći broj prijavljenih lica na evidenciju nego što je zaposleno, odnosno brisano sa evidencije”, rekao je Miroslav Vujičić

Za 11 mjeseci prošle godine bez posla je ostalo 19.070 građana, koji su se prijavili na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

U najvećem broju slučajeva, čak trećini ljudi koji su se prijavili na Biro istekao je ugovor o radu na određeno vrijeme.

Kako su iz Zavoda za zapošljavanje precizirali za Srpskainfo, rad na određeno vrijeme prestao je za 6.552 ljudi. Bez posla je po osnovu sporazumnog raskida ostalo 3.830 osoba, kao tehnološki višak proglašeno je 3.614 građana, na osnovu izjave radnika i poslodavca o prekidu radnog odnosa 2.689 ljudi, privatnom djelatnošću prestalo je da se bavi 1.085 ljudi, prestanak rada kod poslodavca 925, zbog stečaja 82 ljudi, te iz ostalih razloga za 293 osobe.

Upravo se čita:  Preminuo poznati doktor Hamza Žujo, radio i na slučaju Memić

Na evidenciju nezaposlenih, zaključno sa 30. novembrom prošle godine, prijavljeno je ukupno 64.968 nezaposlenih građana. To je za 5.508 ili 7,8 odsto manje u odnosu na 2021. godinu, kada je bilo evidentirano 70.476 osoba.

Direktor Zavoda, Miroslav Vujičić, istakao je da je ZZZ na početku 2022. godine, zbog epidemija virusa korona, imao znatno veći broj prijavljenih na evidenciji nego zaposlenih.

Upravo se čita:  Danas "udara" drugo džemre: Znate li šta to znači?

“Prvi put se desilo da smo imali veći broj prijavljenih lica na evidenciju nego što je zaposleno, odnosno brisano sa evidencije”, rekao je Vujičić za Srnu i dodao da je, kako se tržište rada polako oporavljalo, došlo do stabilizacije.

S druge strane, kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa Biroa, za 11 mjeseci u 2022. godini posao je pronašlo ukupno 27.732 građana.

Upravo se čita:  Nedim Sladić upozorava: Šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014. godine

Analizirajući broj zaposlenih prema stepenu stručne spreme, SSS i VSS, poslodavci su najveći interes iskazali za zapošljavanjem: ekonomskih tehničara, fizioterapeutskih tehničara, medicinskih sestara tehničara, tehničara za drumski saobraćaj, poljoprivrednih tehničara, trgovaca, diplomiranih ekonomista, diplomiranih pravnika, profesora matematike, vaspitača u predškolskim ustanovama, inženjera informacionih tehnologija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas