Petak, 14 svibnja, 2021

Za BiH: Izjave srbijanskih političara mogu destabilizirati stanje u regionu

Nemojte propustiti

Nakon što je premijer Srbije Ivica Dačić obrazlažući u Skupštini Srbije potpisivanje sporazuma s Kosovom rekao ”da je za Srbiju opstanak RS-a veći nacionalni i državni interes od Kosova i metohije, jer u njoj živi više od milion Srba” Stranka za BiH (SBiH) smatra da je ovo jedna u nizu nedobronamjernih i opasnih izjava srbijanskih zvaničnika koje mogu destabilizirati stanje u regionu.

zabih-400x300Ova stranka ističe da se Dačić mora ponašati u skladu sa činjenicom da je BiH država s međunarodno priznatim kontinuitetom, teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Rukovodstvo Stranke za BiH mišljenja je da Dačić slijedi politiku Slobodana Miloševića, a “kojoj je zvanično presuđeno pred Haškim tribunalom nizom pravosnažnih presuda za ratne zločine i genocid”.

SBiH podsjeća kako je još prije četri godine počela upozoravati da će srbijanska politika fokus s Kosova usmjeriti na BiH s ciljem “ kompenzacije i teritorijalnog namirenja”.

“Sada se očigledno vrše pripreme za provođenje tog procesa. Političari iz Srbije godinama navikavaju svoj narod na matricu ”ono što izgubimo južno, dobit ćemo zapadno”. Nažalost, većina bh. političara nije željela shvatiti našu ozbiljnost upozorenja, a neki od njih su reagovali i s podsmjehom”, kaže se u saopćenju iz Pres službe Stranke za BiH. (Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vojna vježba “Brzi odgovor 21”: Promjena plana, američki vojnici ipak danas ne stižu u Sarajevo, sve je pomjereno zbog operativnih razloga

Ceremonija dočeka dolaska većine američkih vojnika za vježbu "Brzi odgovor 21" je iz operativnih razloga pomjerena za subotu ujutro. Bilateralna...

Možda vas zanima i ovo