Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Za dva dana ulice kontraverznih naziva u Mostaru postaće prošlost

Nemojte propustiti

Zastupnica u Gradskom vijeću Grada Mostara Irma Baralija napisala je na svom Facebooku da je ovo trebalo uraditi davno.

Za dva dana ulice kontraverznih naziva u Mostaru odlaze u zaborav. Zastupnica u Gradskom vijeću Grada Mostara Irma Baralija napisala je na svom Facebooku da je ovo trebalo uraditi davno.

“Prekosutra, na sjednici Vijeća, ćemo zaista donijeti odluku koja je davno trebala biti donesena, a tiče se naziva ulica.

Sretna sam što su napokon sve stranke pristale i dogovorile se da u Mostaru od sada nema mjesta za Milu Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Djuru Spuževića, Tabornika Ivu Zeleniku i Juru Francetića”.

Baralija je dodala da je također poražavajuće što u predloženim nazivima ulica nema niti jedne žene.

Foto: Irma Baralija

“S druge strane, za mene lično je poražavajuće, pa čak i uvredljivo, da je komisija sačinjena od 5 stranačkih vodja odlučila da, uprkos našim ali i prijedlozima drugih stranaka, baš ni jednu ulicu ne nazove po ženi. Izgleda u ovakvom Mostaru je lakše dobiti ulicu ako si cigla nego ako si npr. prva žena s doktoratom u BiH.”

Istakla je da će na ovu temu diskutovati prekosutra, a pozvala je i pojedince, intelektualce, kao i udruženja I organizacije koje postoje u Mostaru, a koji u svom Statutu imaju naznačeno da se bore i za ravnopravnost žena, da se oglase.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo