Srijeda, 8 prosinca, 2021

Za dva mjeseca hidrološka analazi poplava u slivu rijeke Bosne

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Predstavnici Agencije Republike Slovenije za životnu sredinu i entitetskih hidrometeoroloških zavoda dogovorili su da radna grupa u roku od dva mjeseca uradi hidrološku analizu poplava u slivu rijeke Bosne.

Ideja je da Agencije Republike Slovenije za životnu sredinu u saradnji s Građevinskim fakultetom iz Ljubljane i Institutom za vode Slovenije prikupi sve potrebne podatke s terena i iz baza hidroloških podataka i napravi hidrološki model koji bi na osnovu ovih podataka napravio simulaciju poplavnog talasa u slivu rijeke Bosne.

Ovo je prva faza projekta, čime bi bila stvorena podloga za drugu fazu, gdje bi se kroz konkretne projekte radilo na obezbjeđenju sredstava za uspostavljanje operativnog monitoringa i uspostavljanje hidrološkog modela za prognozu poplava u BiH, objavljeno je na internet stranici Hidrometerološkog zavoda RS-a.

Pomenuti dogovor postignut je na sastanku predstavnika Agencije Republike Slovenije za životnu sredinu i hidrometeoroloških zavoda Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Prethodno su zajedničkim pismom direktori Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske i Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine zatražili su pomoć pri hidrološkom analiziranju poplava u slivu rijeke Bosne koje su se desile u maju 2014. godine od Agencije Republike Slovenije za životnu sredinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo