Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Za Fortu ništa nije sporno: Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje

Nemojte propustiti

– Svjestan sam da se u nedostatku stvarnih afera oponenti okreću kreiranju lažnih – poručio je Forto

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto oglasio se o, kako je rekao, kleveti o firmi njegovom oca. Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“1. Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi koje su aplicirale za pokrivanje minimalnih doprinosa s ciljem očuvanja radnih mjesta. Javni poziv je sproveden po jasno utvrđenim propisima za sve pravne subjekte koji su zabilježili pad prihoda.

Firma u vlasništvu mog oca dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom navratu 13.398 KM, čime je osiguran kontinuitet radnih mjesta 11 uposlenika. Nije tačno da to ima ikakve veze s mojim političkim angažmanom, ili da spada u domen sukoba interesa.

2. Firma mog oca postoji od 1988. godine. Iako je firma u svom višedecenijskom uspješnom poslovanju radila i značajan broj projekata vezanih za Kanton Sarajevo, prilikom mog dolaska u Vladu donijeli smo porodičnu odluku da se firma više ne prijavljuje na tendere koji su na bilo koji način vezani za KS. To je za nas bila jednostavna odluka temeljena na našoj etici. Moja porodica trpi direktnu štetu zbog mog političkog angažmana za razliku od uobičajene prakse da porodice profitiraju od političkog angažmana svojih članova. Upravo zato što toj praksi stajemo u kraj dolazi do ovakvih prljavih klevetničkih napada.

3. Dovodeći u vezu poslovanje firme sa mojim političkim angažmanom pojedini mediji ugrožavaju poslovanje višedecenijski uspješne firme koja će zaštitu potražiti na sudu.

Svjestan sam da se u nedostatku stvarnih afera oponenti okreću kreiranju lažnih.

Zato ću odmah lično od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom zatražiti da ispita ovaj slučaj i utvrdi radi li se o sukobu interesa”, navodi se u saopćenju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo