Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Za informaciju o zločincima iz Drugog svjetskog rata 25.000 eura

Nemojte propustiti

U Njemačkoj je u toku kampanja “Posljednja prilika”, a cilj je pronalaženje nekažnjenih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata.

Za informaciju se nudi i novčana nagrada od 25.000 eura, a kampanju je pokrenuo centar Simon Wiesenthal.

Širom Njemačke postavljeno je dvije hiljade plakata na kojima piše “Kasno, ali ne i prekasno”, a na njima je fotografija logora Auschwitz, javlja Russia Today.

U tekstu se navodi da su “nacisti ubili milione nedužnih ljudi” kao i da su “neki od počinilaca još uvek živi i na slobodi”.

Na kraju plakata pozivaju se građani da pomognu “da se zločinci dovedu pred sud”.

njemacka-zlociniRatni zločinac Ivan Demjanjuk osuđen je 2011. godine a optužen je da je učestvovao u ubijanju 30.000 Jevreja u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata. Centar Simon Wiesenthal ga navodi kao primjer zločinca koji je nakon toliko godina doveden pred pravdu.

U junu ove godine 98-godišnji Laszlo Csatari osuđen je u Mađarskoj jer je organizovao deportaciju 12.000 Jevreja u kampove smrti, a 93-godišnji Hans Lipschis je uhvaćen u Njemačkoj zbog sumnje da je učestvovao u masovnim ubistvima. Međutim, on tvrdi da je bio samo kuhar.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo