Subota, 16 listopada, 2021

Za isplatu penzija nedostaje pet miliona KM

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Bh-index)
Ilustracija (Foto: Bh-index)

Da u Fondu MIO/PIO nedostaje sredstava, potvrdio je i Tomislav Kvesić, glasnogovornik ovog zavoda koji tvrdi da je u pitanju deset posto, odnosno oko pet miliona KM.

Zbog deficita od 100 miliona maraka i nedovoljnog priliva sredstava, Federalni zavod MIO/PIO posljednjih mjeseci ima velikih problema kako osigurati novac za isplatu redovnih penzija. Pitanje je hoće li i ubuduće, kao što je to slučaj ovog mjeseca, penzije umjesto 6. biti isplaćivane čak 15, prenosi Dnevnik.ba.

Iz “BH Pošta” jučer je priopćeno da za isplatu preostalih penzija u FBiH nedostaje 20 posto sredstava. Prema saznanjima Avaza, novac nije dobilo čak 10.000 penzionera!

– Čim Federalni zavod MIO/PIO uplati sredstva, “BH Pošta” će početi s isplatom korisnicima, kazali su iz ovog poduzeća. Da u Fondu MIO/PIO nedostaje sredstava, potvrdio je i Tomislav Kvesić, glasnogovornik ovog zavoda. Ali on tvrdi da je u pitanju deset posto, odnosno oko pet miliona KM.

Pojasnio je kako se dio sredstava za mirovine svakog mjeseca uzima iz tekućih priliva, zbog čega je i sama dinamika isplate uvjetovana iznosom sredstava koja pristižu u Zavod. Problemi s isplatom nastali su jer je federalna vlast, koju su činili SDA – SDP, obećala ono što nije mogla ispuniti i time napravila još veći depozit u Zavodu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo