Subota, 4 prosinca, 2021

Za koga su bh. političari: Jedni žele BiH u drugom krugu, drugi navijaju za BiH i za Hrvatsku, treći ne prate fudbal

Nemojte propustiti

yahoo-sports-bih-ima-navijace-diljem-svijeta-mogla-bi-biti-nezaustavljiva_1402566097

Nekoliko dana uoči debija bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, koje počinje večeras utakmicom domaće selekcije i reprezentacije Hrvatske u Sao Paolu, bh. političari imaju podijeljena mišljenja – jedni će navijati za BiH, drugi za Hrvatsku, a treži tvre kako ne prate fudbal.

Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kaže da za njega nema dileme za koga će navijati.

“Vjerujem da će velika većina građana BiH navijati za reprezentaciju svoje domovine – BiH. BiH je već napravila historijski uspjeh i velika je čast da naša reprezentacija igra u Brazilu, za koji možemo reći da je kolijevka fudbala”, kazao je Bećirović.

Naglasio je kako je bh. tim samim plasmanom na Svjetsko prvenstvo 2014. već postigao dobar rezultat.

Govoreći o podjelama koje su evidentne u BiH čak i kada se radi o navijanju na SP-u, Bećirović kaže da se i to pozitivno mijenja.

I za BiH i za Hrvatsku

“Sve više je ljudi koji se vraćaju svojoj državi, domovini, BiH. Taj proces treba ohrabriti. I mi, koji volimo BiH, trebamo doprinijeti svojim potezima, da ona bude što prihvatljivija za sve ljude i narode. Ja često kažem da je najvažniji bh. projekat, projekat 21. stoljeća, povratak svih naroda, građana njihovoj domovini BiH”, pojasnio je Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Božo Ljubić kaže da s nestrpljenjem očekuje početak Nogometnog prvenstva u Brazilu.

“Ima više reprezentacija koje simpatiziram, međutim, navijat ću za dvije reprezentacije, a to su reprezentacije Hrvatske i BiH. Navijam za dvije reprezentacije, jer na kraju krajeva, imam i dva državljanstva”, pojasnio je Ljubić.

Kako je kazao, večeras navija za Hrvatsku, a u nedjelju za BiH.

“I jedna i druga reprezentacija imaju kvalitet da prođu prvi krug. Poslije toga, objektivno, svašta je moguće. Međutim, treba biti realan da ima i boljih od nas”, kazao je.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH Aleksandra Pandurević, pak, kazala je kako ne prati fudbal.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH i lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, kazao je kako žuri je na sjednicu Predstavničkog doma, te nije želio komentarisati nastup bh. tima na Svjetskom prvenstvu.

Poslanik DNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Petar Kunić kazao je da će sigurno pratiti Svjetsko prvenstvo u Brazilu, posebno reprezentaciju BiH.

Reprezentacija ujedinjuje narode

“Apsolutno navijam za reprezentaciju BiH, posebno poštujem selektora Safeta Sušića. Očekujem da bi BiH, s obzirom na kvalitet tima, trebala ući u drugi krug”, rekao je Kunić.

Govoreći o tome da su bh. “zmajevi” ujedinili narode u BiH, Kunić je istakao da je to složenije pitanje, ali da “takve stvari znače korak naprijed”.

“Ja sam, prije svega, obradovan odličnom atmosferom koja je evidentna u cijeloj BiH, koja se generiše oko fudbalske reprezentacije”, pojasnio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović.

Pozitivni pomaci

Govoreći o očekivanjima na SP-u, kada se radi o bh. timu, Magazinović je dodao da “neće pretjerivati, ali da prvenstveno želi da bh. tim prođe u drugi krug”.

“Nakon toga, puno zavisi od nas. Međutim, smatram da smo smo već sada napravili ogroman posao, a vjerujem da ćemo se svi zajedno radovati pobjedama i na SP-u”, kazao je Magazinović.

Fudbalska reprezentacija BiH, po njemu, pokrenula je jedan nezaustavljiv proces u BiH, ali dodaje da ne treba očekivati preko noći “da se svi u BiH ogrnu šalovima i zastavama BiH i navijaju za bh. tim”.

“Ono što ja primjećujem među kolegama u Parlamentu je da je mnogo drugačija atmosfera, postoji mnogo onih koji znaju čak i najsitnije detalje oko reprezentacije BiH, što govori u prilog činjenici da je reprezentacija, ipak, pokrenula jedan proces u BiH koji će, prije ili kasnije, rezultirati da budemo jedno normalno, zajedničko, multietničko bh. društvo”, poručio je Magazinović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo