Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Za mjesec i po Republiku Srpsku napustila 53 doktora medicine

Nemojte propustiti

Republiku Srpsku (RS) su od decembra prošle godine do danas napustila su 53 ljekara specijalista tvrdi Miodrag Femić, predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine u RS.

“Dosad je ukupno otišlo 11,2 posto ljekara od ukupnog broja medicinskih radnika koji su otišli iz RS-a”, rekao je Femić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Odlazak kadra i loš materijalni status zdravstvenih radnika u RS-u je, kaže, jedan od razloga da strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u RS-u krenu u pripreme za generalni štrajk, u skladu sa zakonom, iako se nada da do toga neće doći i da će Vlada i resorno ministarstvo pristati na pregovore o povećanju plaća za 25 posto.

“Štrajk može samo odložiti to da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a krene u pregovore o povećanju plaća i da do toga dođe”, rekao je Femić ističući da dosad s njima niko nije pregovarao, iako su upozoravali da zdravstveni radnici u RS-u više nisu u stanju da pruže pacijentima kompletnu zdravstvenu uslugu, u skladu s zakonom.

Za to, navodi, nema dovoljno sredstava, zdravstvenih radnika, materijala i adekvatnih uslova za rad.

“Ovaj sistem opstaje na herojstvu i mazohizmu zdravstvenih radnika, koji nesebičnim angažmanom pokušavaju da riješe sve probleme”, ustvrdio je Femić

Ponovio je stav da je Strukovni sindikati doktora medicine u RS-u reprezentativan sindikat.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo