Srijeda, 8 prosinca, 2021

Za najkasnije tri dana, Bosna i Hercegovina mogla bi ostati bez plina!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Za najkasnije tri dana, Bosna i Hercegovina mogla bi ostati bez plina! Ovakav već duže očekivani rasplet sukoba na relaciji Rusija – Ukrajina zatekao je predstavnike „BH-Gasa“ na putu prema Mađarskoj.

Tamo ih, kako nam je rekao Mehmed Koldžo, predsjednik Nadzornog odbora ove kompanije, očekuje „potpisivanje aneksa kako bi riješili neke probleme u ugovoru i imali snabdijevanje kad i svi ostali”.

Koldžo je ključni čovjek u razgovorima o snabdijevanju BiH plinom.U utorak je za Dnevni avaz  kazao da za sada razloga za brigu ili paniku nema previše.

– Obustavljena je samo isporuka Ukrajini. Ono što je ugovoreno za Evropu, distribuira se. Ali, ako Ukrajina bude iz tog toka uzimala plin, i BiH će se naći u problemima – kaže on.

Upitan je li se ranije išta radilo na osiguranju rezervi ili alternative, Koldžo odgovara da je BiH, faktički, „osuđena” na ruski plin, jer „nemamo pristupa drugim izvorima”.

– Američki i alžirski plin jeste jeftiniji, ali ga mi ne možemo kupiti – napominje.

Koldžo kaže i da „BH-Gas“ ima 100 miliona dolara starog duga za plin te da „posljednju ratu još nismo platili i ne znam koliko je to tačno para”.

A posljednja rata nešto je manja od deset miliona dolara, rečeno je „Dnevnom avazu” iz drugog izvora.

– Već se skoro dva mjeseca zna da ćemo doći u ovu situaciju, ali niko ništa nije poduzeo – tvrdi naš sagovornik upućen u bh. probleme s plinom.

Koldžo je istakao i da se nada da Ukrajina neće uzimati plin namijenjen Evropi, ali i dodao da baš osnova za tu nadu nema s obzirom na to da je do sada ta zemlja uvijek kada se nađe u ovakvoj situaciji, svoje potrebe namirivala uzimanjem plina namijenjenog Evropi. To je onda dovodilo do toga da “Gazprom“ zatvori sve plinovode.

– Ako se to desi, onda smo za 10-15 dana već u problemima – upozorava Koldžo.

„Gazprom“ je objavio da će nastaviti snabdijevati plinom u “punom obimu” svoje evropske potrošače. Ukrajinski „Naftogaz“ upozoren je da mora osigurati da plin nesmetano prođe kroz tu zemlju. Rusija je obavijestila EU da bi „moglo biti poteškoća s dostavom plina”.

– Plin za evropske potrošače dostavlja se u punom obimu, a od „Naftogaza“ se traži da osigura da on prođe kroz zemlju – rekao je portparol „Gazproma“ Sergej Kuprijanov novinarima.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger (Guenther Oettinger) najavio je novi krug pregovora Rusije i Ukrajine uz posredovanje Brisela. A ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da je Moskva spremna nastaviti razgovore o plinu s Kijevom ako Ukrajina plati cijeli dug (4 milijarde dolara).

Džemail Vlahovljak, bivši direktor “Energoinvesta” i aktuelni savjetnik u ovoj državni firmi, rekao je za “Dnevni avaz” da je novonastala situacija s plinom bila očekivana, s obzirom na posljednja dešavanja između Rusije i Ukrajine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo