Subota, 18 rujna, 2021

Za pet mjeseci rast svih prihoda UIO BiH

Nemojte propustiti

Prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u maju ove godine bila je za 5,5 posto veća nego u istom mjesecu 2014.

Kako su istovremeno isplate povrata smanjene za 7,9 posto, rast neto prihoda iznosio je devet posto.

U biltenu Odjeljenja UIO BiH za makroekonomsku analizu se precizira da je kumulativni rast bruto naplate u periodu januar – maj 2015. iznosio 76 miliona KM ili 3,2 posto.

Kumulativne isplate povrata su bile za 4,8 miliona KM manje nego u istom razdoblju 2014., dok je neto kumulativna naplata, u konačnici, veća za 81,3 miliona KM ili 4,2 posto.

Na nivou pet mjeseci ove godine rast je zabilježen kod svih glavnih vrsta prihoda, a najviše kod akciza.

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima u bruto naplati i povratima na nivou pet mjeseci, neto naplata PDV-a je prvi put od početka godine prešla u zonu pozitivnog rasta.

Bruto PDV za pet mjeseci 2015. rastao je po stopi od 0,4 posto, a neto 0,9 posto.

U periodu januar-maj 2015. zabilježen je pad povrata PDV-a od 0,9 posto.

Razlozi za to su smanjenje povrata po osnovu međunarodnih projekata, okončanje velikog dijela investicija u Termoelektrani Stanare, te zadržavanje standardnog režima obračuna PDV-a kod nekih kompanija koje vrše lohn poslove i u 2015.

Ipak, porast isplata povrata PDV-a mogao bi se očekivati u junu i julu kao posljedica rasta izvoza od 4,4 posto u maju 2015., napominju analitičari Odjeljenja UIO BiH za makroekonomsku analizu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Upozorenje na opasno vrijeme, šteta i ljudske žrtve su moguće: U ovim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm

U regijama Mostara, Foče, Trebinja i Livna upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i grmljavinskih procesa a vrijeme se...

Možda vas zanima i ovo